f Šabac i Sremska Mitrovica odgovorni prema životnoj sredini - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Šabac i Sremska Mitrovica odgovorni prema životnoj sredini

02.02.2015

Predstavnici lokalnih samouprava Sremska Mitrovica i Šabac organizovali su danas u Gradskoj upravi Sremske Mitrovice konferenciju za novinare povodom završetka Projekta “Regionalna deponija Srem-Mačva”. Projekat je finansirala Evropska unija u okviru “EU Exchange 4”, programa koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, a zajednički realizuju gradovi Šabac i Sremska Mitrovica.

Pored lokalnih samouprava, u Projektu su učestvovala komunalna preduzeća dva grada: JKP „Komunalije”, JKP „Stari grad” i JKP „Regionalna deponija Srem Mačva”, kroz aktivnosti dve nevladine organizacije: EKOS iz Šapca i Omladinski centar iz Sremske Mitrovice. Projekat je trajao godinu dana sa ciljem da se podigne nivo ekološke svesti građana i promoviše značaj primarne separacije i odgovornog upravljanja otpadom. Ukupna vrednost Projekta je blizu 155 hiljada evra, a vrednost donacije 139 hiljada evra.

Kako je istakao gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, zajednički interes oba grada je usvajanje evropskih vrednosti koje vode kvalitetnijem načinu života.

- Projekat “Regionalna deponija Srem-Mačva” podrazumeva dalju saradnju Šapca i Sremske Mitrovice na novim vidovima tretiranja otpada koji se sprovode u Evropi. Ako negde u Srbiji mogu uspešno da se primene projekti Evropske unije, onda su to Šabac i Sremska Mitrovica. U to nas uveravaju dobri primeri dosadašnje prakse, naveo je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislava Jankovića, značaj dela Projekta “Regionalna deponija Srem-Mačva” koji se odnosi na podizanje ekološke svesti građana je dragocen.
- Posebnu zahvalnost dugujemo nevladinom sektoru, kao i medijima, koji su izuzetno angažovani u ovoj oblasti, naglasio je Janković.

Izvor: http://www.sabac.org/index_srb.php?page=11vis&ind=3348

Povratak...