f Podizanje javne svesti građana jedan od prioriteta u borbi protiv klimatskih promena - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Podizanje javne svesti građana jedan od prioriteta u borbi protiv klimatskih promena

26.01.2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković predsedavala je danas prvom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene.

„Zaštita životne sredine je jedno od glavnih, urgentnih pitanja i za Vladu i za državu, pitanje koje traži širok konsenzus građana, države, naučne i stručne javnosti. Istraživanja ukazuju na neraskidivu vezu klimatskih promena i sektora energetike, saobraćaja, industrije. Klima se na zemlji menjala, i danas smo svedoci porasta temperature, koja dovodi do zagađenja atmosfere i pojavu „ staklene bašte“. Zato, ovo nije problem samo Srbije, već globalni problem“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

Ministar Bogosavljević Bošković je izrazila očekivanje da će rad Saveta Srbiji pomoći i u bržoj integraciji u EU u oblasti zaštite životne sredine, što je jedan od ciljeva ovog tela. Oblasti kojima će se to savetodavno telo baviti biće sistemi zaštite i unapređenje stanja vazduha, voda, zemljišta u Srbiji.

„Potrebno je da se smanji upotreba fosilnih goriva, a ovo se može rešavati povećanjem energetske efikasnosti, uključivanjem obnovljivih izvora energije, kao i sprečavanjem neplanskog sečenja šuma i njihovom obnavljanju“, istakla je ministar.

Naglasila je da se Srbija nalazi na 73 mestu u efikasnosti smanjenja njenih posledica, od ukupno 192 države koje su potpisale Sporazum o klimatskim promenama. Klimatske promene su važne za poljoprivredu, jer kreiraju dnevnu, mesečnu, godišnju temperaturu, kao i količinu padavina bitnu za za agro- ekološki ambijent.

„Cilj nam je da Savet bude pokretač svesti o značaju klimatskih promena, podizanja znanja o ovom problemu, ali i načinima njegovog rešavanja. Pitanje klimatskih promena nije samo pitanje nadležnosti ministarstva odgovornog za zaštitu životne sredine, već je potrebno da se uvrste u nacionalne ciljeve razvoja i na taj način obezbede efikasniju pripremu i realizaciju aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena, direktno povezane i sa održivim ekonomskim razvojem“, naglasila je Bogosavljević Bošković.

Na sednici su razmatrane teme koje su se odnosile na usvajanje predloga Poslovnika o radu Nacionalnog saveta za klimatske promene, ispunjenje regularnih obaveza prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime, priprema za Konferenciju 2015. godine, i usklađivanje nacionalnog sa EU zakonodavstvom.

Izvor: http://www.mpzzs.gov.rs/podizanje-javne-svesti-gradjana-jedan-od-prioriteta-u-borbi-protiv-klimatskih-promena/#more-1805

Povratak...