f Izgradnja Regionalne deponije Kalenić - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Izgradnja Regionalne deponije Kalenić

21.01.2015

Danas je u Valjevu održan sastanak predstavnika 11 gradova i opština kolubarskog regiona sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i preduzećem “Eko-Tamnava”. Cilj ovog sastanka bio je podrška izgradnji regionalne deponije komunalnog otpada Kalenić, za koju će sredstva biti obezbeđena iz fondova Evropske unije.

Ovaj projekat je značajan sa aspekta ekologije, zdravlja, ali i ukupnih socijalno- ekonomskih komponenti, jer rešava jedan od najvećih problema sa kojima se suočava celo ovo područje. “U nekom dugoročnom periodu možemo razgovarati o podršci Ministarstva u bilateralnoj saradnji sa drugim zemljama i u nekom novom modelu javnog i privatnog partnerstva. Uz deponiju treba da se infrastrukturno ojača ovaj sistem u delu izgradnje postrojenja za korišćenje otpada radi dobijanja energije. Valjevo je uradilo sve što je trebalo i bitno je da do izgradnje deponije donosioci odluka treba da se potpuno odgovorno postave u korišćenju postojeće infrastrukture. Veliki posao nam predstoji u narednom periodu da okupimo one opštine koje nisu izmirile svoje obaveze, a moraće to da učine u narednom periodu”, rekla je načelnica odeljenja za upravljanje optadom Radmila Šerović.

Grad Valjevo je u prošlom periodu uradio dva velika projekta – Transfer stanicu, ukupne vrednosti 50 miliona i Reciklažno dvorište, ukupne vrednosti 60 miliona dinara. Izgradnja Regionalne deponije Kalenić je od suštinskog značaja za opštine Kolubarskog, Mačvanskog i tri beogradske opštine i pokriva teritoriju na kojoj živi više od 300.000 stanovnika.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/izgradnja-regionalne-deponije-kalenicu/

Povratak...