f Organska hrana za zdrav organizam - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Organska hrana za zdrav organizam

30.12.2014

Organski proizvodi su sve prisutniji u svakodnevnom životu. Ljudi sve više pažnje obraćaju na to čime se hrane, odakle dolaze namirnice koje konzumiraju, da li su tretirane raznim preparatima ili su prirodne.

Priliku da nešto više saznaju o tome, učenici trećeg razreda Osnovne škole „Ruđer Bošković” imali su u aprilu ove godine na jedinoj sertifikovanoj organskoj farmi u našoj zemlji „Global seed” u Čurugu.


Sve se to odvijalo u organizaciji kompanije „Imlek” u okviru akcije „Bello organic školski čas na farmi“, tokom koje su osnovci kroz igru i zabavu upoznali osnovna načela organske proizvodnje mleka i odgoja krava.

 

 


- Želja kompanije „Imlek“ bila je da edukuje male potrošače šta je organski proizvod, kako da ga prepoznaju i koliko je on značajan za opšte stanje našeg organizma, ali i za očuvanje prirode - poručio je generalni direktor „Imleka“ Srđan Popović. On je u ime “Imleka” uručio mališanima diplome za uspešno pohađanje časa o organskoj proizvodnji mleka.


Za osnovce je ovo bila prilika da postave mnoga zanimljiva pitanja, poput - zašto je mleko belo, kako znate da je krava bolesna, da li se sve ove krave muzu ručno, zbog čega je potrebno da na farmi sve bude sterilno.


Obilazeći farmu, deca su imala priliku da vide takozvano porodilište, štale gde se nalaze junad i krave, kao i da saznaju kako izgleda proces proizvodnje mleka.
Za dobru atmosferu, ali i pažljivo praćenje „nastave“ bili su zaduženi glumac Svetislav - Bule Goncić i njegov drugar lutak Aćim, koji su zabavljali okupljene đake.


Inače, farma „Global seed“ u Čurugu poseduje sve potrebne sertifikate za organsku proizvodnju mleka u skladu sa standardima koje propisuje EU. Zahvaljujući tome, ona snabdeva kompaniju „Imlek“ sa oko 17.000 litara organskog mleka dnevno.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/523283/Organska-hrana-za-zdrav-organizam

Povratak...