f Najkredibilniji sistem menadžmenta zaštitom životne sredine – realnost i za organizacije u Srbiji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Najkredibilniji sistem menadžmenta zaštitom životne sredine – realnost i za organizacije u Srbiji

11.12.2014

„Usklađivanje zakonskih zahteva u oblasi zaštite životne sredine se neminovno reflektuje na kompanije koje posluju na teritoriji Republike Srbije. Pred njima je zapravo zadatak dostizanja evropskih standarda, što proces pregovora i čini posebno osetljivim i delikatnim“, izjavila je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović govoriće na završnoj konferenciji “EMAS III – Najkredibilniji sistem menadžmenta zaštitom životne sredine – realnost i za organizacije u Srbiji”.

Cilj ove komponente projekta bio je da se izmeni zakonski okvir kako bi se omogućilo kompanijama iz Srbije da postanu EMAS registrovana, kao i da se pripreme tri kompanije koje posluju u Srbiji za EMAS registraciju. Iskorišten je mehanizam registracije za „treće zemlje“ kao model po kome će se kreirati zakonski okvir i uspostaviti EMAS sistem na teritoriji Republike Srbije.
Državni sekretar Božović je izrazila zadovoljstvo što u Srbiji već postoje tri kompanije koje su spremne da u narednom periodu krenu u proces EMAS registracije, a to „Galenika fitofarmacija“ iz Beograda, „Gorenje“ Valjevo i kompanija „TRS“ iz Petrovaradina.
Konferenciju organizuje projekat koji finansira Evropska unija „Sprovođenje zakona u oblasti kontrole industrijskog zagađenja, sprečavanje hemijskog udesa i uspostavljanje sistema EMAS“.

Glavni cilj Konferencije je bio promocija Eko menadžmenta i šema provere (EMAS), instrument upravljanja koji je razvijen od strane Evropske komisije za kompanije i ostale organizacije da vrednuju, izveštavaju i poboljšavaju svoje performanse u vezi sa životnom sredinom, njegove prednosti i prvi koraci u njegovom uvođenju u Srbiji.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Delegacije EU u Srbiji, nacionalni i lokalni nadležni organi, industrijski operateri i organizacije sa sertifikovanim sistemom menadžmenta zaštitom životne sredina u skladu sa ISO 14001:2004 (SRPS ISO 14001:2005).

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/najkredibilniji-sistem-menadzmenta-zastitom-zivotne-sredine-realnost-i-za-organizacije-u-srbiji/

Povratak...