f Počela akcija "Parkovi umesto deponija" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Počela akcija "Parkovi umesto deponija"

29.11.2014

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je radove na pretvaranju divlje deponije u park, u okviru akcije „Parkovi umesto deponija“, zajedno sa direktorom JKP „Gradsko zelenilo“ Aleksandrom Bogdanovićem i direktorom JKP „Čistoća“ Vladimirom Zelenovićem. Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ počeli su danas da sade više od sto sadnica drveća i tuja na lokaciji od oko 1000 metara kvadratnih u Ulici Franje Štefanovića u Petrovaradinu. Time je i zvanično počela i realizacija akcije „Parkovi umesto deponija“ koja je pokrenuta na inicijativu gradonačelnika Miloša Vučevića.

- Nedavno smo sa javno-komunalnim preduzećima grada otpočeli ozbiljnu akciju tokom koje će biti sađeno drveće i ukrasno bilje na svim lokacijama u gradu koje su u ranijem periodu pretvorene u smetlišta. Postalo je evidentno da čišćenje divljih deponija ne daje rezultate, jer građani na istim mestima ponovo nagomilavaju smeće. Zato je doneta odluka da se deponije odmah posle uklanjanja đubreta ozelene i pretvore u mini-parkove. Radnici JKP „Čistoća“ i „Gradsko zelenilo“ su uradili kvalitetan posao u Petrovaradinu, a značajni koraci rađeni su kontinuirano i na polju uklanjanja divljih deponija u poslednjih godinu dana. Ta preduzeća dobila su novi podsticaj od Skupštne grada, Gradskog veća i gradonačelnika kroz konkretne mere koje smo juče usvojili kako bismo im omogućili bolje uslove za rad i podigli kvalitet komunalnog sektora grada na viši nivo - rekao je nakon obilaska radova gradonačelnik Vučević i dodao da je briga o životnoj sredini zajednički posao lokalne samouprave i celokupne lokalne zajednice koje treba zajednički da deluju u cilju obezbeđivanja boljeg sutra za sve građane - Pozivam Novosađane da se svi pridružimo ovoj akciji, jer ovo nije aktivnost dva komunalna preduzeća, već zadatak svih nas, da čuvamo naš grad i ne bacamo đubre gde mu nije mesto – poručio je gradonačelnik Vučević, koji je sa saradnicima obišao i očišćen Rokov potok koji je dugo predstavljao jedan od gorućih komunlanih problema u Petrovaradinu.

U blizini dečijeg igrališta u Bloku 8 na Petrovaradinu nalazila se velika deponija sa komunalnim otpadom. JKP „Čistoća“ je uklonila sav otpad, a radnici JKP „Gradsko zelenilo“ uredili su lokaciju i pretvorili je u mini-park. Tom prilikom, radi bezbednosti orezan je sibirski brest koji se već nalazio na lokalitetu, posađeno je sedam komada piramidalnog jasena, devet komada kuglastog bagrema, 27 komada gorskog javora, 84 tuje i postavljeno 30 kvadrata tepih travnjaka. U Petrovaradinu, uz dolmu kod Pobede, radnici „Zelenila“ posadili su oko 90 komada gorskog javora i 15 stabala platana, a planovi za nastavak akcije u Novom Sadu tiču se uređenja deponije na Limanu 4 i uređenja divljih deponija na Klisi i Telepu.

Izvor: http://novisad.rs/pochela-aktsi-parkovi-umesto-deponi

Povratak...