f Novi Sad domaćin Svetskog kongresa o upravljanju čvrstim otpadom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Novi Sad domaćin Svetskog kongresa o upravljanju čvrstim otpadom

30.10.2014

Svetski kongres Međunarodne organizacije za upravljanje čvrstim otpadom biće održan od 19. do 22. septembra 2016. godine u Novom Sadu. Ovaj događaj na jednom mestu tradicionalno okuplja predstavnike naučne i stručne javnosti, predstavnike globalnih korporacija, kao i političke i državne zvaničnike zainteresovane za problem upravljanja čvrstim otpadom. Održavanje Kongresa u Novom Sadu, 2016. godine najavljeno je na konferenciji pod nazivom „Čvrstim korakom za održivu budućnost“, kojoj je prisustvovao zamenik šefa gradonačelnika Novog Sad Kabineta Miodrag Milošević.

- Veoma mi je drago što će posle Firence, Beča, Sao Paola, Antverpena i Novi Sad biti domaćin Svetskog kongresa Međunarodne asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom. Svi znamo da se trećina zakonodavstva EU-a odnosi na zaštitu životne sredine, a ovo je prilika da pokažemo da smo na putu da ispunimo one odredbe koje se odnose na upravljanje otpadom i da se Novi Sad predstavi kao centar društveno odgovorne zajednice – izjavio je Miodrag Milošević dodajući da održavanje Kongresa u Novom Sadu ima i veliki privredni značaj, jer promoviše grad i omogućava uspostavljanje međunarodnih poslovnih kontakata.

ISWA Svetski kongres je najznačajniji projekat Međunarodne organizacije za upravljanje čvrstim otpadom – ISWA, a organizator Kongresa u Novom Sadu je Srpska asocijacija za upravljanje čvrstim otpadom, podržana od strane Fakulteta tehničkih nauka i Novosadskog univerziteta. Prema rečima direktora ove asocijacije prof. dr Gorana Vujića ovaj događaj će okupiti preko 1000 učesnika iz zemalje i sveta. On je naglasio da se Svetski kongres prvi put, nakon 30 godina održava u Jugoistočnoj Evropi.

-Novi Sad predstavljamo kao centar Jugoistočne Evrope, jer u zemljama tog područja postoje slični problemi iz oblasti upravljanja otpadom. Svesni smo da je to izuzetno zahtevan posao. Problem upravljanja otpadom prati i ekonomsko stanje u jednoj državi, neusklađeni zakoni, percepcija građana i druge stvari. Međutim, kod nas postoje izuzetno dobra rešenja i upravo će ona biti prezentovana na Kongresu. Siguran sam da će nam ta rešenja, uz pomoć stručnjaka i primera dobre prakse u svetu, pomoći da unapredimo sistem upravljanja otpadom kod nas – rekao je prof. dr Gorana Vujića.

Nakon konferencije, direktor Asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom prof. dr Goran Vujić potpisao je sponzorske ugovore sa direktorom firme „Greentech doo“ Mihailom Mateskim i sa generalnim direktorom Radio-televizije Vojvodine Srđanom Mihajlovićem.

Izvor: http://novisad.rs/novi-sad-doma-svetskog-kongresa-o-uprav-u-chvrstim-otpadom

Povratak...