f Održan sastanak povodom određivanja nacionalnih ciljeva Uredbe o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Održan sastanak povodom određivanja nacionalnih ciljeva Uredbe o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada

21.10.2014

Danas je u Privrednoj komori Srbije održan sastanak povodom usaglašavanja ciljeva Uredbe o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period 2015. – 2019. godine. Sastanku je prisustovala državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović, predstavnici PKS, predstavnici operatera i reciklera.

„Potrebno je da se iznađe konsenzus kroz partnerski odnos države i privrede u pogledu standarda i poboljšanja ambijenta u oblasti životne sredine. Potrudićemo se da pronađemo najbolje moguće rešenje za sve. Na tome radi tim Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i naš krajnji cilj je dostizanje standarda EU“, rekla je državni sekretar Stana Božović.

Srbiji se reciklira svega 15 odsto otpada, a da bi se dostigli standardi koji važe u zemljama EU neophodno je da se u potpunosti usaglasimo sa evropskim propisima, jačamo sakupljačku mrežu i omogućimo bolju organizaciju na lokalnom nivou.

Uskoro se očekuje donošenje Uredbe o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period 2015. – 2019. Godine. Uredbom je predviđeno da u tom periodu, odnosno ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada do 2019. godine dostigne 60 odsto, a reciklaža 50 odsto, što su standardi i u drugim zemljama.
Srbija ima obavezu da se ugleda na zemlje EU i uspostavi takav sistem da da reciklaža dostigne zavidan nivo koji postoji i u drugim zemljama, u kojima je cilj da do 2020. godine taj procenat treba da bude 50 a negde i 70 odsto.

Zakon o ambalaži i ambalažnom otpaduje usvojen 2010. godine i na osnovu tog zakona 2010. godine Vlada je usvojila Uredbu o planu smanjenja ambalažnog otpada za period od 2010. do 2014. godine u kojoj su bili jasno definisani nacionalni ciljevi za ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada i specifični ciljevi koji su se odnosili na procenat sakupljanja i reciklaže raznih vrsta ambalažnog otpada.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/odrzan-sastanak-povodom-odredjivanja-nacionalnih-ciljeva-uredbe-o-utvrdjivanju-plana-smanjenja-ambalaznog-otpada-za-period-2015-2019-godine/

Povratak...