f Počeo projekat prevencije prirodnih nepogoda - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Počeo projekat prevencije prirodnih nepogoda

08.10.2014

Projekat će do polovine juna 2015. godine sprovoditi Unija ekologa Uneco iz Beograda u saradnji sa udruženjima "Eko Drina" iz Malog Zvornika i Omladinskim ekološkim udruženjem "Naša Ljubovija" iz Ljubovije.

Medijski koordinator projekta Ljiljana Ristanović rekla je agenciji Beta da će tokom oktobra na području Malog Zvornika i Ljubovije stručnjaci Unije ekologa Uneco iz Beograda u saradnji sa predstavnicima organizacija civilnog društva (OCD) prikupljati podatke na terenu o lokalitetima izloženim riziku od klizišta i poplava, na osnovu kojih će kasnije biti izrađena baza podataka i brošura sa mapama rizičnih područja.

Prvi izlazak na teren obavljen je danas na području Ljubovije, a aktivnosti na terenu u obe opštine trajaće oko 20 dana.

Krajem novembra predviđena je trodnevna obuka predstavnika nevladinih organizacija i lokalnih javnih službi za planiranje upravljanja prirodnim hazardom, dok je izrada Plana upravljanja prirodnim hazardom predviđena u periodu od decembra 2014. do marta 2015. godine.

Planirano je i uspostavljenje platforme za dijalog OCD-a sa lokalnim i državnim vlastima, formiranje regionalne mreže OCD-a u Podrinju, sprovođenje edukativne kampanje u školama, kao i medijska promocija rezultata projekta.

Projekat je deo šireg SENSE programa podrške organizacijama civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, kojeg realizuje Regionalni centar za životnu sredinu (REC).

Prirodni hazard se u stručnoj literaturi definiše kao mogućnost da se prirodni razarajući fenomen, dogodi u određenom vremenskom periodu na određenom mestu.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/7244-poeo-projekat-prevencije-prirodnih-nepogoda

Povratak...