f Odžaci: Najveće firme oslobođene plaćanja eko-takse - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Odžaci: Najveće firme oslobođene plaćanja eko-takse

08.10.2014

Ekološki pokret Odžaka (EPO) zatražio je da se poništi odluka lokalnog parlamenta kojom su najveća preduzeća, poput hemijskih fabrika „Hipol“ i „Standard-gas“, oslobođena plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine. Zahtev ekologa upućen je zbog proceduralnog propusta, jer pre donošenja odluke nije zatraženo mišljenje Saveta za zaštitu životne sredine, tzv. Zelenog saveta.

- Odluka o izuzimanju pojedinih firmi od plaćanja ekološke takse prva je koja je doneta posle osnivanja Zelenog saveta. I već na prvom koraku Zeleni savet je zaobiđen, iako je osnovan kao savetodavno telo, jedino takvo u Vojvodini, uz obavezu Opštinskog veća, opštinske uprave i javnih preduzeća da zatraže njegovo mišljenje pre nego što akte iz oblasti zaštite životne sredine upute lokalnom parlamentu - ističe sekretar EPO Dušan Mirković.

Prethodna lokalna vlast u Odžacima, okupljena oko DS, u avgustu prošle godine odredila je da eko-taksa za preduzeća bude 0,4 odsto ukupnih godišnjih prihoda, da bi dva meseca kasnije, taj iznos smanjila na 0,04 odsto. Sadašnja većina, čiji je stožer SNS, donela je odluku da se velike firme oslobode plaćanja eko-takse za ovu godinu. Opozicija i ekolozi smatraju da je odluka doneta pre svega u korist „Hipola“, čiji je direktor Pavel Popović, odbornik SNS u SO, i predsednik lokalnog Saveta za budžet.

 

- Velike firme oslobođene su eko-takse - ne trajno, nego do 1. januara 2015. godine - s namerom da im se olakša poslovanje, s obzirom na to da je „Hipol“ u restrukturiranju, a „Standard“ u Odžacima gradi pogon koji će otvoriti velik broj radnih mesta. „Hipol“ je delom prešao na ekološke energente, a direktor Petrović je predočio dokaze da ova fabrika emituje gasove ispod dozvoljene granice. Više građani zagađuju životnu sredinu, koristeći tokom grejne sezone razne energente, pa čak i gume, nego „Hipol“ - tvrdi Rajko Popović, član OV, zadužen za komunalne poslove, urbanizam i ekologiju i predsednik Zelenog saveta.

U petočlanom Zelenom savetu dvoje članova je iz lokalne vlasti, a po jednog člana imaju ekolozi, lovci i pčelari. Predlog da se poništi odluka o eko-taksi i da se procedura ponovi, dobio je na sednici Zelenog saveta dva glasa, jer je bio odsutan predstavnik lovaca, a članovi iz opštinske uprave su glasali protiv.

- Nema razloga da se postupak ponavlja. Možemo samo da uputimo kritiku da Zeleni savet nije konsultovan i da bi ubuduće trebalo da se zatraži njegovo mišljenje, ali ono ipak nije obavezujuće u odlučivanju odbornika - naglasio je Popović. 

GRAĐANI PLAĆAJU

OSLOBAĐANjE „Hipola“ od eko-takse opravdava se i time što je reč o socijalno odgovornoj firmi, koja sponzoriše sportske i kulturne manifestacije.

- Pošto su građani nastavili da za eko-taksu izdvajaju dinar po kvadratnom metru stambenog prostora, ispada da su oni društveno neodgovorni. Bude li lokalna samouprava ignorisala naš zahtev, žalićemo se pokrajinskom ombudsmanu i povereniku za informacije od javnog značaja, jer jer su lokalni funkcioneri prema etičkom kodeksu dužni da daju odgovore na svaki javno izrečeni zahtev - opominje sekretar EPO Mirković.

Izvor: http://epodzaci.org/index.php/arhiva-vesti/493-odzaci-najvece-firme-oslobodene-placanja-eko-takse

Povratak...