f Bogosavljević na dve konferencije o energetici u Beču - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Bogosavljević na dve konferencije o energetici u Beču

08.10.2014

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da će 9. i 10. oktobra u Beču učestvovati na dve regionalne konferecije o energetici.

"Na poziv ministra za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i životnu sredinu Austrije Andre Ruprehtera učestvovaća na konferenciji ER 20 pod nazivom 'Regioni - ključni akteri zaokreta u sektoru energetike' i na konferenciji Centralnoevropske inicijative o održivom snabdevanju energijom", kazala je ona novinarima.

Kako je navela, najvažnije teme na konferencijama će biti zaokret u energetskom sektoru koji se odnosi na potenciranje većeg korišćenja obnovljivih izvora energije.

Bogosavljević Bošković je dodala da će se razgovarati i o smanjenju upotrebe fosilnih goriva, zaštiti životne sredine i sprečavanju klimatskih promena.

"U svetu se trenutno oko 81 odsto energije proizvodi iz neobnovljivih izvora. Procene Međunarodne organizacije za energetiku su da će u narednim godinama rasti korišćenje obnovljivih izvora energije i da će 2035. godine udeo energje iz tih izvora iznositi 31 odsto", kazala je ona.

Kako je navela, to znači da će u narednim godinama i dalje ključni energenti biti oni iz grupe konvencionalnih goriva zbog čega će, ali i zbog sprečavanja klimatskih promena, na konferencijama u Beču pored ostalog biti razmatrane prednosti korišćenja prirodnog gasa u odnosu na nuklearnu energiju.

"Razgovaraće se i o poljoprivredi, odnosno održivom korišćenju poljoprivrednog zemljišta i prirodnih resursa u kontekstu klimatskih promena", kazala je ona.

Ministarka je kazala da će se razgovarati i o proizvodnji organske hrane, koja je sve traženija u razvijenim zemljama.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/7241-bogosavljevi-na-dve-konferencije-o-energetici-u-beu

Povratak...