f Na teritoriji grada locirano 18 divljih deponija - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Na teritoriji grada locirano 18 divljih deponija

01.10.2014

U gradskim i prigradskim mesnim zajednicama danas je počela jesenja akcija čišćenja i uređenja grada. Akcija podrazumeva sakupljanje i odvoženje čvrstog i kabastog otpada, i trajaće do 5. decembra.

Imajući u vidu da ovakve akcije sakupljanja smeća tokom prolećnih i jesenjih meseci pokazuju odlične rezultate, pogotovo kada je u pitanju broj divljih deponija u gradu, u planu je organizovanje sličnih akcija i tokom letnjih meseci, ali i uvođenje potrošača u jedinstveni sistem odnošenja i deponovanja otpada koji bi znatno olakšao odvoženja smeća.

JKP „Čistoća i zelenilo“ tokom godine sprovodi dve velike akcije sakupljanja otpada u 37 gradskih mesnih zajednica. Tokom akcije na planom predviđenim lokacijama postavljaju se kontejneri u koje građani odlažu smeće, a koje radnici pomenutog preduzeća prazne svakodnevno.

Organizovanjem ovih akcija pokušava se rešiti dugogodišnji problem divljih deponija, kojih najviše ima u rubnim delovima grada. Gostujući u jutarnjem programu City televizije, zamenik direktora JKP „Čistoća i zelenilo“ Veselin Šuković istakao je da su deponije veliki problem za naš grad.

I pored akcija koje se organizuju kako bi grad bio čistiji, nemarnost naših sugrađana je očigledna, iako postoji mogućnost da se otpad odnosi direktno na gradsku deponiju. Iako se u poslednjih deset godina broj deponija prepolovio, one su i dalje prisutne. Samo prošle godine u Subotici locirana je 21 deponija, dok se ove godine na teritoriji grada nalazi 18 divljih deponija. Kelebijska šuma, prostor oko jezera Tresetište, Hajdukovo, i Ker su lokacije na kojima su deponije stalno prisutne.

Jesenja akcija čišćenja grada još ove godine sprovodiće se u Čantaviru i Starom i Novom Žedniku. U planu je da stanovnici ovih mesnih zajednica dobiju tipske kante za smeće, i da kao i stanovnici u gradu koriste usluge Čistoće i zelenila.

U ovom preduzeću uskoro će formirati jedinstveni sistem svih potrošača za odnošenje i deponovanje smeća, što će olakšati posao u čišćenju i uređenju grada, a s obzirom da akcije čišćenja grada iz godine u godinu daju sve bolje rezultate, očekuje se da će jedna takva slična akcija biti organizovana i tokom letnjih meseci.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/na-teritoriji-grada-locirano-18-divljih-deponija-id20671.html

Povratak...