f Arhus centar Novi Sad „Ujedinimo se u očuvanju životne sredine-radimo za budućnost“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Arhus centar Novi Sad „Ujedinimo se u očuvanju životne sredine-radimo za budućnost“

26.09.2014

U skupštinskoj sali Opštine Beočin održan je seminar „Ujedinimo se u očuvanju životne sredine – radimo za budućnost“ u cilju povećanja participacije građana/ki u programima i projektima zaštite životne sredine i prirodnih dobara, na kojem je učestvovala mr Olivia Tešić, stručna saradnica u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Seminar je organizovalo udruženje građana „Arhus centar Novi Sad“ uz podršku Opštine Beočin, Kompanije „Lafarž“ i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, čiji su predstavnici izneli iskustva i stavove o značaju javnog učešća u kreiranju politike zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Arhus centri imaju ulogu da okupe udruženja građana koja se bave zaštitom životne sredine i da šire ekološku svest, a o ulozi i značaju učešća javnosti u očuvanju životne sredine u AP Vojvodini, predstavnica sekretarijata je u prezentaciji iznela analizu i rezultate dosadašnje saradnje Pokrajinskog sekretarijata i nevladinog sektora.

Arhuvska konvencija je međunarodno-pravni instrument za zaštitu životne sredine koja sadrži 3 grupe pravila koja se odnose na: obezbeđivanje dostupnosti informacija u oblasti životne sredine, mogućnost učešća u donošenju odluka u oblasti životne sredine i pravo na pravnu zaštitu u oblasti životne sredine.

Arhus centar Novi Sad svojim radom je usmeren na Južnobački okrug i sa ostalim centrima u Kragujevcu, Subotici i Nišu, čini Mrežu Arhus centara Srbije.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs

Povratak...