f Veliko interesovanje javnosti za Poglavlje 27 Životna sredina - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Veliko interesovanje javnosti za Poglavlje 27 Životna sredina

17.09.2014

U periodu od 15. do 19. septembra u Briselu se odvija Eksplanatorni skrining za Poglavlje 27 tokom koga će biti razmatrana pitanja iz oblasti životne sredine i klimatskih promena. Delegaciju predvodi šef pregovaračke grupe, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine – mr Stana Božović, zajedno sa šefom Pregovaračkog tima prof. dr Tanjom Miščević.

Delegaciju predvodi šef pregovaračke grupe, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine – mr Stana Božović, zajedno sa šefom Pregovaračkog tima prof. dr Tanjom Miščević. Delegaciju čine kolege iz stručnih sektora koji su izvestioci za svoje oblasti (direktive) i predstavnici Ministarstva koji se direktno bave usaglašavanjem sa pravnim tekovinama EU u okviru oblasti životne sredine, kao i predstavnici Kancelarije za evropske integracije.

U uvodnom obraćanju, državna sekretarka istakla je važnost Poglavlja 27 kao poglavlja koje čini trećinu pravnih tekovina EU koje treba, ne samo preneti u srpsko zakonodavstvo, već i primeniti u praksi. Istakla je kao ključni, imajući u vidu izazovnost i obimnost Poglavlja životna sredina, značaj jačanja institucionalne saradnje između nadležnih organa Srbije i EU. Posebno je naglasila da proces evropskih integracija predstavlja suštinski prioritet za Vladu Srbije, te da aktivnosti delegacije u Briselu u narednih nekoliko dana predstavljaju mogućnosti da se dobiju dodatne relevantne informacije i uputstva koje će pomoći, ne samo da se adekvatnije pripremimo za pregovore, već i da unapredimo proces usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU u datoj oblasti.

U skladu sa merama štednje Vlade Republike Srbije i, pre svega, uključivanja ne malog broja zainteresovanih strana u proces u Briselu, Privredna komora Srbije je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbedila prenos sastanka putem internet linka. Na ovoj video konferenciji učesnici koji dolaze kako iz privrede tako i iz civilnog društva, i drugih državnih institucija imaju priliku da aktivno učestvuju na sastanku time što mogu da postavljaju pitanja direktno Evropskoj komisiji.

Zapaženo je veliko interesovanje javnosti i institucija. Za protekla dva dana video konferenciju posetilo oko 150 osoba i postavljeno je oko četrdesetak pitanja na obostrano zadovoljstvo delegacije i zainteresovane javnosti usled aktivnog učešća i pomoći.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/veliko-interesovanje-javnosti-za-poglavlje-27-zivotna-sredina/#more-15379

Povratak...