f Zaštićena područja na internet platformi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zaštićena područja na internet platformi

17.09.2014

Zaštićena prirodna dobra Srbije biće predstavljena na jedinstenoj internet platformi Eko tačke - Zeleno putovanje kroz Evropu (Eco dots), koja je namenjena rezervacijama i organizacijama turističkih ekoloških tura u Evropi, objavio je danas Centar za istraživačke i razvojne projekte Ecodev.

"Srbija je trenutno jedina zemlja u regionu koja je uključena u tu mrežu, zbog čega je projekat strateški značajan za razvoj održivog turizma", rekla je Sofi Kekić, predstavnica Ecodeva, ogranizacije koja koordinira projekat u Srbiji.

Ona je objasnila da je učešće Srbije u tom projektu preko aplikacije Ecovirtour, koja je operativna od prošlog leta i obuhvata

15 zaštićenih područja Srbije.

Kekićeva je ocenila da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj ekološkog turizma, jer je svega šest odsto od ukupne teritorije države pod zaštitom, dok je standard EU 11 procenata.

Ona je kazala da se trenutno u tom projektu nalaze Italija, kao pokretač projekta, Slovenija, Švajcarska, Austrija i Nemačka, a da se u narednoj godini očekuje uključivanje i drugih zemalja Evrope.

Na android aplikaciji Ecovirtour do sada su predstavljani svi nacionalni parkovi u Srbiji - Fruška gora, Đardap, Tara, Kopaonik, Zasavica, Vlasina, Đavolja Varoš i Uvac, a da je dodato još sedam ekoloških destinacija - Park prirode i rezervat biosfere Golija, Park prirode Stara planina, Rezervta prirode Obedska bara, Bagremara, Koviljsko-petrovaradinski rit, Gornje Podunavlje i Deliblatska peščara.

Ulazak Srbije u program Eko tačke omogućiće turistima iz zemlje i inostranstva da dobiju osnovne podatke o lokaciji i veličini zaštićenog područja, režimu zaštite i karakteristikama biljnog i životinjskog sveta, kao i o mogućnostima rekreacije.

Moguće je dobiti i podatke o smeštajnim kapacitetima u zaštićenim područjima i o kulturno-istorijskim znamenitostima.

Svako od zaštićenih područja koje se nađe u mreži Eko tačke dobiće sertifikat održivog turizma.

Predstavnica Vojvodina šuma, u čijoj je nadležnosti Obedska bara, Ivana Vasić, očekuje da ulazak tog zaštićenog područja u mrežu Eko tačke može da pomogne razvoju ekološkog turima u tom delu Vojvodine.

Projekat Eko tacke pomogli su Evropska komisija, Telenor fondacija, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Vojvodina vode i nekoliko instituta i nevladnih organizacija iz Italije, Nemačke i Slovenije.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/zasticena-podrucja-na-internet-platformi_519400.html

Povratak...