f Pomor ribe u Krivaji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Pomor ribe u Krivaji

12.09.2014

U opštini Srbobran još jedan ekološki akcident, prenela je RTV. Ovoga puta stradalo je na stotine primeraka ribe u rečici Krivaji za šta srbobranski Ekološki pokret sumnjiči ovdašnju farmu svinja.

Na rečici Krivaji u Srbobranu, kraj Stare ciglane, kažu meštani, još pre dva dana napajala se stoka. Danas sasvim drugačija slika od kada je lovočuvar Dragan Kaćanski u vodi primetio na stotine komada uginule ribe.

"Velike količine su u ritu jer riba se guši i dalje. Ne znam tačno o kojim količinama se radi ali, vidite sami, ovo je zlo", priča za RTV Kaćanski.

Kaćanski je pozvao Ekološki pokret a ovi opštinsku inspektorku zaštite životne sredine Nadu Nađ.

"Ponovo smo imali prijavu građana i odmah smo reagovali. Videli smo ogromne količine uginule i polužive ribe koja pluta po površini reke Krivaje na obodu Srbobrana. Kontaktirali smo nadležnu vodnu inspekciju Vode Vojvodine i stručnjake sa Prirodno matematičkog fakulteta zbog uzorkovanja vode i upravo krećemo na teren kako bi oni utvrdili sve činjenice", kaže inspektorka Nađ.

Prva sumnja pala je na preduzeća uzvodno od Srbobrana koja su i ranijih godina zagađivala ovu rečicu. Međutim, uzvodno je Feketić a sudeći po bistroj vodi koju smo snimili na opštinskoj granici zagađivač je najverovatnije iz samog Srbobrana na šta ukazuje i predsednik Ekološkog pokreta Srbobrana Dragan Kurjački sumnjajući na Farmu svinja.

"Farma neuslovno ispušta svoje otpadne materije koje idu mimo prečistača i separatora u lagune koje nisu predviđene za farmu nego za staru kudeljaru koja je radila pre četrdeset-pedeset godina. Ta osoka i sav izmet od stoke pomešan sa hemijskim sredstvima od dezinfekcije objekata izliva se direktno u Krivaju ", uveren je Kurjački.

Sudeći po vonju koji se širi sa mesta uginule ribe, farma bi mogla biti zagađivač ali će, ipak, konačni odgovor dati analize vode koje će, saznajemo, biti gotove za nekoliko dana. Opasno je, međutim, na šta ukazuje i Kurjački, što ribu, koju neće ni galebovi, meredovima vade neki meštani koje niko u tome ne sprečava niti ih pita gde će ona završiti.

Izvor: http://srbobran.rs/index.php/_mdoc_d60a7921bc34c9

Povratak...