f Dan zaštite ozonskog omotača - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dan zaštite ozonskog omotača

16.09.2014

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obeležava 16. septembar, Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača u cilju podsećanja na datum kada je u Montrealu 1987. godine otvoren za potpisivanje Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, nakon otkrića da određene hemikalije koje su se široko koristile oštećuju ozonski omotač.

U to vreme su se freoni koristili kao rashladna sredstva, rastvarači, i potisni gasovi, haloni u aparatima za gašenje požara, dok se metil-bromid intenzivno koristio kao pesticid. Zbog toga su se zemlje potpisnice Montrealskog protokola obavezale da će smanjivati potrošnju ovih supstanci kako bi se zaustavilo dalje uništavanje ozonskog omotača.

Ove godine će nam u prenošenju poruke o značaju ozonskog omotača pomoći organizacije civilnog društva, izabrane na Konkursu za finansiranje projekata u okviru teme „Ozonski omotač – uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi“. Konkurs su zajednički organizovali Ministarstvo i Organizacija UN za industrijski razvoj (UNIDO). Sredstva za realizaciju projekata, u iznosu od 3,2 miliona dinara, u potpunosti su obezbeđena iz donacije.

U toku današnjeg dana će biti organizovan niz događaja, kao što su manifestacija „Ovo je moj ozon“ u Valjevu, stručno predavanje i promocija Ozone friendly proizvoda u Pančevu, javna kampanja „ Edukuj se! Zaštiti ozonski omotač, zaštiti sebe“ u Čačku i info punkt „Ozonska tačka Kragujevca“ u Kragujevcu. Takođe će biti organizovane stručne tribine, panel diskusije, kao i gostovanja stručnih lica iz različitih oblasti u televizijskim i radio emisijama.

Na ovaj način će građani moći da se informišu o tome kako ozonski omotač utiče na zdravlje stanovništva, kako možemo da zaštitimo ozonski omotač, ali i kako možemo da se zaštitimo od posledica njegovog oštećenja. Svako od nas može i treba da doprinese zaštiti životne sredine.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine kroz svoj redovni rad obezbeđuje da Srbija ispuni svoje obaveze u zaštiti ozonskog omotača, prvenstveno upostavljanjem zakonodavnog okvira za kontrolu supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Takođe se kroz projekte Multilateralnog fonda i Organizacije UN za industrijski razvoj preduzimaju konkretne mere i aktivnosti na jačanju javne svesti, ali i kapaciteta u ispunjavanju propisanih normi (obuka carinika, obuka inspekcije), a posebno pomoć industriji u rashladnom sektoru da smanji potrošnju ovih supstanci.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/dana-zastite-ozonskog-omotaca/#more-15357

Povratak...