f U toku akcija čišćenja Čukaričke padine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U toku akcija čišćenja Čukaričke padine

11.09.2014

Jutros je počela zajednička akcija gradskih i opštinskih komunalnih službi na čišćenju neformalnog naselja na Čukaričkoj padini. U akciji učestvuju ekipe „Gradske čistoće”, „Zelenila – Beograd”, „Beograd-puta”, „Vodovoda i kanalizacije” i „Beogradskih elektrana”, Komunalna policija i gradska i opštinska inspekcija. Prostor čisti 25 radnika, šest kamiona i tri specijalne građevinske mašine, a na kontroli i popravci infrastrukture dodatno su angažovane ekipe „Vodovoda” i „Elektrana”.

Darko Glavaš, direktor „Beokom servisa”, istakao je da je akcija organizovana na zahtev opštine Čukarica i građana koji žive u ovom delu opštine.

– U proteklom periodu dobili smo veći broj zahteva ovog dela grada da se uvede komunalni red i reagovali smo organizovanjem akcije čišćenja. Radiće se u fazama. Danas i sutra radiće se na prva dva ulaza u neformalno naselje, a krajem sledeće nedelje nastavićemo dalje, ka prostoru prema FMP-u i ući dublje u naselje. Podsetiću da smo u proteklom periodu slične akcije organizovali i na Novom Beogradu, u Zemunu, na Savskom vencu, Paliluli i Starom gradu. Zbog majskih poplava i pomoći koju smo pružili ugroženima, nismo stigli da se posvetimo svima i zato molimo građane za razumevanje, a mi ćemo se truditi da do početka zimskog perioda uredimo što više prostora. I ovom prilikom pozivamo građane da se za sve probleme i prijave deponija obrate „Beokom servisu” na besplatni telefon 0800-110-0110800-110-011 kada zovu sa fiksnog broja, i mi ćemo se truditi da na te pozive što pre odgovorimo – rekao je Darko Glavaš.

Srđan Kolarić, predsednik opštine Čukarica, kazao je da na teritoriji ove opštine ima nekoliko nehigijenskih naselja i da su ovakve akcije neophodne.

– Građani ovog dela Čukaričke padine imaju mnogo problema, naročito u večernjim satima kada stanovnici neformalnog naselja pale otpad, direktno ugrožavajući život svima koji ovde žive. Mi smo, u nastojanju da ublažimo problem, pokrenuli odgovarajuću inicijativu u Skupštini grada da se ovaj prostor češće čisti dok se problem sistemski ne reši. Slične akcije nastavićemo i u ostalim delovima opštine i zajedno sa Gradom Beogradom trudićemo se da radimo na očuvanju životne sredine i zdravlja stanovnika naše opštine – rekao je Kolarić.

Nebojša Tomić, pomoćnik gradskog sekretara za inspekcijske poslove, istakao je da je dužnost gradskih inspektora da reaguju na svaku prijavu građana.

– Mi smo tu da pomognemo da komunalni red grada bude očuvan i naša je dužnost da reagujemo kako samostalno, po uočavanju nepravilnosti na terenu, tako i po prijavama koje nam građani upućuju. Ovo je samo jedna od akcija u kojoj učestvujemo zajedno sa „Beokom servisom”, opštinom Čukarica i gradskim komunalnim preduzećima, i to ćemo nastaviti da činimo i ubuduće, jer svima nama je osnovna dužnost da, pre svega, štitimo interese građana i njihovo pravo da žive u uređenom i čistom gradu – rekao je Tomić.

Prema prvim procenama, samo u prva dva dana akcije biće odneto oko 270 kubika smeća.

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1621741

Povratak...