f Vesić: Počelo čišćenje Čukaričkog rukavca, sledeće godine izgradnja prve marine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vesić: Počelo čišćenje Čukaričkog rukavca, sledeće godine izgradnja prve marine

12.09.2014

Radovi na čišćenju Čukaričkog rukavca počeli su danas i na taj način grad Beograd pokazuje da, kada postoji dobra volja da se rešavaju problemi građana, uvek se pronađu sredstva – rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

– Uspeli smo da nađemo novac bez obzira na finansijsku situaciju u gradu koja nije najbolja. Sredstva su obezbeđena iz Fonda za zaštitu životne sredine i posle sprovedene javne nabavke, JVP „Beogradvode” počelo je da radi na čišćenju rukavca. Na ovom rukavcu nije ništa rađeno od 2007. godine. Ovako ćemo omogućiti da se prvo delimično reši veliki ekološki problem unošenjem mulja iz Topčiderske reke i drugo da se obezbedi da vlasnici čamaca mogu da ih koriste jer nažalost proteklih meseci to nisu mogli. Naš plan je da na ovaj način rešimo problem u narednih nekoliko godina, međutim time problem neće biti trajno rešen. Naš Sekretarijat za zaštitu životne sredine radi na trajnom rešavanju problema Topčiderske reke jer ona predstavlja veliki problem – rekao je Vesić i dodao da postoje dva scenarija za rešavanje ovog problema.

Prema njegovim rečima, jedan scenario je da se ulazak Topčiderske reke u Savu pomeri ispod mosta, a drugi da se kompletno ekološki uredi reka, za šta su potrebna sredstva iz određenih fondova.

– Ja bih više voleo ovaj drugi scenario. Ono što mogu ekskluzivno da najavim, a što je za nas veoma važno, to je da ćemo mi već tokom sledeće godine u saradnji sa JP „Ada Ciganlija” raspisati tender za izgradnju prve marine ovde u rukavcu, za koju već imamo projekat. To će biti moderna marina sa svim sadržajima od pumpe na vodi do prodavnice i svega drugog, a za realizaciju ovog projekta tražićemo strateškog partnera. Mislimo da Beograd zaslužuje jednu pravu marinu i da je ovo pravo mesto za to. Time će trajno biti rešen problem ovog rukavca – rekao je Vesić i dodao da grad Beograd rešava jedan po jedan problem građana koji godinama nije bio rešavan i da mu je drago što uvek uspevaju da se pronađu sredstva za rešavanje problema građana, kao i da ovo pokazuje da „kada ima dobre volje i kad znate šta treba da uradite, onda uvek možete da pronađete sredstva na ovoj ili onaj način”.

Gradski menadžer je podsetio da je juče počela akcija uklanjana otpada iz neformalnog naselja na Čukaričkoj padini.

– Mi smo razumeli problem i u saradnji sa opštinom Čukarica počeli smo da ga rešavamo. Mi taj problem nećemo rešavati samo tako što ćemo čistiti otpad, već moramo trajno da ga rešimo i rešavaćemo ga onako kako to rešavamo u sličnim naseljima. Imali smo juče sastanak sa delegacijom Evropske komisije u Beogradu u vezi sa rešavanjem problema nehigijenskih romskih naselja, tako da će, u skladu sa tim, grad trajno rešavati ovaj problem.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić zahvalio je gradskom menadžeru i Gradu Beogradu, jer bez njihove pomoći ovaj problem na koji su im građani ukazali ne bi mogao da bude rešen.

– Bez pomoći Grada Beograda, vlasnici čamaca ne bi mogli da ih koriste u rukavcu, a i ostale akcije koje smo do sada imali kao što su čišćenje deponija i asfaltiranje ulica rezultat su saradnje između opštine i Gradske uprave – rekao je Kolarić.

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1621904

Povratak...