f Zrenjaninci sprečili postavljanje splava - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zrenjaninci sprečili postavljanje splava

11.09.2014

Građani Zrenjanina, koji se protive postavljanju splavova na gradsko jezero, sprečili su danas dalje donošenje barži za splavove, a došla je i policija.

Pošto su dve barže istovarene uz jezero, građani su preprečili prolaz kamionu i posle jednosatne rasprave i ubeđivanja uspeli da spreče istovar drugih barži.

Judita Popović, poslanica, koja zastupa udruženje građana "Stop splavovi" podsetila je da su pre nekoliko dana podneli tužbu Osnovnom sudu zahtevajući raskid Ugovora Javnog preduzeća "Vode Vojvodine" s Nikolom Novakovićem koji bi da gradi splav.

"Tom tužbom tražili smo i da se privremenom merom zabrani postavljanje splavova dok sud ne reši o ništavosti tog ugovora. Podneli smo tužbu 5. septembra, ali još nismo dobili odluku o privremenoj meri iako je sud dužan da u roku od 48 sati reaguje kada se radi o zaštiti životne sredine" kazala je novinarima Judita Popović, iz Liberalno-demokratske partije.

Ona je rekla istakla da su građani nezadovoljni jer postoji namera za postavljanje dva splava površine veće od po 200 kvadratnih metara u malo jezero koje je već devastirano.

"Kada smo u Vodama Vojvodine bili na razgovoru predložila sam im da oni u Dunavskom parku, na jezeru s labudovima postave splav od 20 kvadratnih metara - shodno veličini jezera, što je sasvim dovoljno za jednu pevaljku i jedan mikrofon" dodala je Popovićeva.

Ona je istakla da građani neće dozvoliti da policija stane na stranu Nikole Novakovića i da mora da reaguje ukoliko bilo ko remeti javni red i mir.

"Mi smo ovde došli na njihovu akciju jer su doneli kontejnere za splavove i ne možemo samo mi da odgovaramo za ometanje javnog reda i mira. Ako moramo mi da se sklonimo, moraju i oni, a neka sud radi svoj posao", rekla je Judita Popović, dodajući da građani nisu pobedili sve dok se ne obustavi postavljanje splavova.

Nikola Novaković, vlasnik budućeg splava rekao je novinarima da mu je onemogućeno da radi iako, kako kaže, ne zna u čemu je problem jer poseduje kompletnu dokumentaciju za gradilište koje je otvorio, ogradio i uradio sve što je trebalo.

"Sada mi ne daju da ulazim u posed, a kompletnu dokumentaciju imam i dozvolu da koristim zemljište u roku od 15 dana koliko mi treba, a da travnjak vratim u prvobitno stanje. Očekivao sam da će ih policija skloniti jer me remete u radu", rekao je Novaković.

On je rekao da ipak odustao od dovoženja materijala za splavove jer ne želi sukob s građanima.

"Zakon je na mojoj strani i ne može niko da me remeti u poslu. Splavova će ipak biti jer posedujem komplernu dokumntaciju" dodao je Novaković.

Skupštinska odluka o postavljanju splavova doneta je aprila ove godine. Građani su od tada nekoliko puta protestovali, smatrajući da je sporna i odluka, i procedura njenog donošenja.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/7142-zrenjaninci-spreili-postavljanje-splava

Povratak...