f Poseta Predelu izuzetnih odlika “Vlasina“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Poseta Predelu izuzetnih odlika “Vlasina“

04.09.2014

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, posetili su 28. avgusta 2014. godine, JP „Direkcija za građevinsko zemljište i puteve opština Surdulicaˮ, upravljača Predela izuzetnih odlika „Vlasina” i održali radni sastanak.

Slobodan Erdeljan, pomoćnik ministra, obraćajući se prisutnima naglasio je da je cilj posete sticanje neposrednog uvida u rad upravljača zaštićenog područja radom na terenu. Posebna pažnja posvećena je finansiranju zaštićenog područja, neophodnosti dugoročnog programiranja projektnih aktivnosti i pripremi projekata unapred, kako bi u trenutku kada se ukaže prilika za obezbeđivanje sredstava od strane stranih i domaćih investitora, upravljači mogli odmah da konkurišu. Takođe, istaknuta je i potreba da se što hitnije reorganizuje i pojača rad čuvarske službe kroz jasno definisanje poslova čuvara zaštićenog područja i ribočuvara i njihove bolje opremljenosti.

Vlasinsko jezero i njegova okolina stavljeni su pod zaštitu Uredbom Vlade od 11. aprila 2006. godine, kao Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“. Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“, obuhvata površinu od 12.740,90 ha i prostire se na teritorijama opština Surdulica i Crna trava. Upravljanje tim područjem povereno je „Direkciji za građevinsko zemljište i puteve opštine Surdulica“. Vrednosti područja zasnivaju na izuzetnoj raznovrsnosti i bogatstvu divljeg živog sveta, kao i na lepoti predela, promenljivoj i kolorisanoj pejsažnoj slici prostrane vodene površine Vlasinskog jezera okruženog širokim livadama i planinskim pašnjacima u koje su umetnuti manji kompleksi bukovih šuma, belih brezika i žbunova borovnice.

Izvor:http://www.eko.minpolj.gov.rs/poseta-predelu-izuzetnih-odlika-vlasina-2/#more-15161

Povratak...