f Ministar Bogosavljević Bošković: Urgentno rešiti problem divljih deponija i smetlišta na reci Lim - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar Bogosavljević Bošković: Urgentno rešiti problem divljih deponija i smetlišta na reci Lim

29.08.2014

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković sa saradnicima,sastala se danas 29. avgusta 2014. godine u kabinetu resornog ministarstva sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenkom Golić.

Tema sastanka je bilo unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje sa posebnim akcentom na saradnji u oblasti zaštite životne sredine u skladu sa potpisanim Sporazumom o formiranju regiona za upravljanje otpadom, ali i o preduzimanju mera za sprečavanje zagađivanja reke Lim, odnosno, uklanjanju divljih deponija i smetlišta sa priobalja kao i zatvaranje i sanacija nesanitarnih komunalnih deponija.

Predstavnici obe strane su se složili da je prekogranična saradnja veoma važda i da se u rešavanje ovog problema trebaju uključiti sve tri strane ( Republika Srbija,Republika Srpska i Republika Crna gora),kako bi se zajedničkim projektom u čišćenje reke Lim, moglo aplicirati kroz fondove Evropske unije. Na sastanku je zaključeno da je neophodno oformiti Radnu grupu koja će u saradnji sa lokalanim samoupravama predložiti mere za čišćenje reke Lim.

Republika Srpska Nova Varoš, Priboj, Sjenica i Prijepolje imaju potpisan Sporazum o formiranju regiona za upravljanje otpadom i imaju usvojen Regionalni plan upravljanja otpadom. Lokacija buduće regionalne deponije nalazi se na teritoriji opštine Nova Varoš – “Banjica“.

Radovi na izgradnji regionalne deponije su počeli 2008. godine i prekinuti su zbog nedostatka sredstva 29. avgusta 2013. godine. Sve četiri opštine koje su koje su uključene u Sporazum potpisale su Ugovor o osnivanju preduzeća Regionalna sanitarna deponija Banjica d.o.o. Nova Varoš.

Izvor: http://www.mpzzs.gov.rs

Povratak...