f Obilazak niške deponije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Obilazak niške deponije

11.08.2014

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, poestila je kompaniju E-reciklaža u Nišu, gde se neposredno upoznala sa procesom reciklaže i tehnologijom skladištenja hemisjkih sredstava nasatlih upotrebom kućnih uređaja i korišćenjem bele tehnike.

Tokom posete deponiji Božović je rekla da je Srbiji potrebno 10,5 milijardi evra do 2030. godine, kako bi bili ispunjeni svi standardi EU i realizovani infrastrukturni projekti u oblasti zaštite životne sredine. Prema njenim rečima za upravljanje otpadom potrebno je 2,8 miliona evra, a Vlada u saradnji sa predstavnicima Niša radi na rešavanju dugogodišnjeg problema odlaganja smeća na području Nišavskog okruga.

"Hitno moramo raditi u pravcu rešavanja višedecenijskog problema deponije koja radi od 1971. godine, iako su joj kapaciteti bili za 25 do 30 godina. Deponija je krajem prošle godine zatvorena odlukom inspekcije tadašnjeg resornog Ministarstva energetike i zaštite životne sredine, da bi ubrzo bila otvorena na dve godine, a na osnovu mišljenja instituta "Kirilo Savić", izjavila je tokom radne posete Nišu, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić je pozdravio odluku resornog ministrastva da pruži podršku sprovođenju projekta kojim bi trebalo da se reši pitanje odlaganja smeća u osam opština na teritoriji Nišavskog okruga.

Podsetimo, 300 tona otpada dnevno sada se odvozi na delove niške deponije, na kojoj od četiri dela za odlaganje smeća, trenutno radi samo jedan.

Izvor:http://www.ni.rs/index.php?section=news&subsection=show_news_details&news_id=2513&category_id=8

Povratak...