f Subotica: U toku košenje ambrozije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Subotica: U toku košenje ambrozije

12.08.2014

U Subotici je u toku košenje parložne trave, korova i ambrozije na oko 350.000 kvadratnih metara na gradskom neizgrađenom zemljištu. Nadležni kažu da je sada najbolji period za košenje ambrozije i dodaju da je košenja na neizgrađenom gradskom zemljištu bilo i ranije u toku godine, na osnovu inspekcijskih rešenja. Novo košenje uslediće do kraja septembra.

Velika količina padavina tokom godine i nešto niže temperature tokom leta imale su uticaja na bujanje svih biljnih vrsta ove godine, pa tako i trave i korova. To je za posledicu imalo da su građani morali češće da kose ispred svojih kuća, dok se blokovske i ostale javne površine u gradu kose u skladu sa predviđenim programima, koji su ograničeni određenim sredstvima.

Kako nam je rečeno u komunalnoj inspekciji, u toku je košenje javnih neizgrađenih površina preko programa vrednog tri miliona dinara koji vrši Javno komunalno-preduzeće “Čistoća i zelenilo”. Na pitanje zbog čega se čekalo do avgusta da bi se počelo sa košenjem tih površina, u inspekciji kažu da je košenja korova bilo i ranije na osnovu inspekcijskih rešenja, od slučaja do slučaja, a da se sada kosi zbog toga što je Ambrozija, izuzetno alergeni korov, trenutno u najboljem stadijumu za košenje.

Osim ova dva kruga košenja neizgrađenog zemljišta, blokovske površine u gradu kose pet do šest puta godišnje, na osnovu programa koji određuje Direkcija za izgradnju grada, a izvršava “Čistoća i zelenilo”.

Kvalitet izvedenih radova ocenjuju kao diskutabilan i dodaju da “Čistoća”, u slučaju da ih ima, otklanja primedbe. Kako kažu inspektori, traktorom, kada su velike površine u pitanju, može se relazivno brzo i lako raditi. A tamo gde idu ljudi sa kosačicama, tamo je drugačije – malo ljudi, puno lokacija i onda dolazi do zastoja i kasnijih primedbi i njihovih otklanjanja sa tih mesta.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/u-toku-ko-enje-ambrozije

Povratak...