f Partnerstvo države i privrednika u sistemu upravljanja otpadom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Partnerstvo države i privrednika u sistemu upravljanja otpadom

09.08.2014

Mr Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine posetila je danas grad Niš. Tom prilikom je obišla pogone preduzeća E-recilaža “Jugo impeks” i izrazila zadovoljstvo onim što je videla u postrojenju za reciklažu, kako u pogledu upravljanja elektronskim i električnim otpadom tako i zaštitom radnika i njihovog zdravlja.

„Dug prema reciklažnoj industriji iznosi blizu 1,6 milijardi dinara i Vlada Srbije je još početkom godine usvojila zaključak o isplati tog novca. Novac namenjen reciklažnoj industriji predviđen je rebalansom budžeta“, istakla je Božović i poručila bankama da imaju sluha za srpsku privredu.

„Država ne menja svoj kurs prema životnoj sredini, a zakašnjenje je usledilo zbog izbora koji su kasnije raspisani i zbog toga što se Srbija našla u vanrednoj situaciji zbog poplava“, napomenula je ona.

Božović je rekla da je raspisan novi konkurs za reciklažnu industriju koji traje do 31. januara 2015. godine, da će procene biti urađene za 2015. godinu i da će se novac za subvencije ovoj industriji naći u budžetu za narednu godinu.

Prema njenim rečima, Srbiji je potrebno 10,5 milijardi evra do 2030. godine kako bi bili postignuti svi standardi EU u oblasti životne sredine uključujući i velike infrastrukturne projekte. Od toga, za upravljanje otpadom potrebno je 2,8 milijardi evra.

„Srbija na svom evropskom putu ima svoje obaveze i zakonodavni okvir u oblasti zaštite životne sredine će biti završen do 2018. godine“, rekla je državna sekretarka.

Suvlasnik „Jugo-impeksa“ Vujadin Šćekić je rekao da pogon E-reciklaže radi punim kapaciteteom, ali da su banke postale nepoverljive prema ovoj industriji zbog kašnjenja sa isplatom državnih nakanada.

Poplave su odložile isplatu, kazao je on i zahvalio na garnacijama koje su stigle iz resornog Ministarstva.

E-reciklaža „Jugo-impeks“ trenutno zapošljava 300 radnika, a indirektno je angažovano oko 3.000 ljudi, dok su procene da u reciklažnoj industriji Srbije može da se zaposli između 40.000 i 60.000 ljudi.

Nakon toga, državni sekretar Stana Božović sa predstavnicima grada Niša obišla je gradsku deponiju Buban u Nišu.

“Hitno moramo raditi u pravcu rešenja višedecenijskog problema deponije, koja je zvanično počela sa radom 1971. godine i imala kapacitete 25 do 30 godina. Deponija je 2013. godine zatvorena odlukom inspekcije, tadašnjeg resornog Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, da bi posle samo nekoliko meseci ponovo otvorena na osnovu stručnog mišljenja Instituta “Kirilo Savić“ na period od dve godine“, izjavila je Božović.

Božović je istakla da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pružiti punu podršku za trajno rešenje problema deponije u Nišu, kroz primenu i spovođenje “Strategije upravljanja otpadom, usvojene od strane Vlede Republike Srbije za period 2010-2019 godine i na osnovu toga usvojenog Sporazuma i Protokola o saradnji regionalnih deponija između opština Nišavskog okruga.

Dr Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, zahvalio se državnom sekretaru mr Stani Božović na današnjoj poseti i podršci u iznalaženju rešenja ovog velikog problema.

Izvor:http://www.eko.minpolj.gov.rs/partnerstvo-drzave-i-privrednika-u-sistemu-upravljanja-otpadom/#more-14809?lang=lat

Povratak...