f Nagrade Srbiji za zaštitu ozonskog omotača - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nagrade Srbiji za zaštitu ozonskog omotača

04.08.2014

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije saopštilo je danas da je u Sarajevu nagrađeno treći put za redom medaljama i sertifikatima za uspešno sprečavanje ilegalne trgovine supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Na Regionalnom sastanku carinskih organa zemalja Ozonske mreže za Evropu i centralnu Aziju predstavnici Odseka za zaštitu vazduha i ozonskog omotača iz Sektora za zaštitu životne sredine nagrađeni su za doslednu primenu iPIC mehanizma, kao jednog od načina za prevenciju ilegalnog prometa tim supstancama.

Pored predstavnika Srbije, ove godine nagrade su dobili i predstavnici nadležnih ministarstava, carinskih službi i policije iz Albanije, Belorusije, Bosne i  Hercegovine, Kine, Kipra, Gruzije, Nemačke, Indije, Izraela, Kirgistana, Evropske unije, Crne Gore, Rusije, Španije, Turske, Tadžikistana, Ukrajine i Uzbekistana.

Dodela nagrada ozonske mreže se organizuje svake dve godine i ove godine je organizovana po treći put. Srbija je nagrađena 2010, 2012 i 2014. godine i predstavlja lidera u regionu u prevenciji.

Ilegalna trgovina supstancama koje oštećuju ozonski omotač i proizvodima koji ih sadrže predstavlja ozbiljan problem za većinu potpisnica Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač i zbog toga je važna dobra saradnja i razmena iskustava.

Mehanizam iPIC-a je dobrovoljna komunikacija između zemalja među kojima se promet vrši, koji omogućava zemlji uvoznici kao što je Srbija da proveri da li je određeni uvoz tih supstanci legalno i uz svu potrebnu dokumentaciju izvezen iz zemlje izvoznice, u našem slučaju najčešće Kine, Singapura i Hrvatske.

Dosledna primena tog mehanizma dovela je do smanjenja broja slučajeva potencijalne ilegalne trgovine, odnosno slučajeva u kojima je utvrđeno da nema uredne dokumentaciji i do poboljšanja kvaliteta podataka koje Srbija i njeni partneri izveštavaju u okviru svojih obaveza.

Kontrola ilegalne trgovine je jedan od ključnih faktora za ispunjavanje obaveza u okviru Montrealskog protokola, međunarodnog sprazuma koji za cilj ima smanjenje oštećenja ozonskog omotača kroz smanjenje potrošnje supstanci koje ga oštećuju.

Supstance koje oštećuju ozonski omotač se u Srbiji najčešće koriste kao rashladni fluidi u uređajima za klimatizaciju i hlađenje, ali se mogu koristiti za proizvodnju pena, kao potisni gasovi u protivpožarnim aparatima i medicinskim sredstvima i kao rastvarači.

Izvor:http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/485249/Nagrade-Srbiji-za-zastitu-ozonskog-omotaca

Povratak...