f Za razvoj održivog tržišta energije biomase osam miliona eura - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Za razvoj održivog tržišta energije biomase osam miliona eura

01.08.2014

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković sastala se sa ministrom životne sredine, klime i energetike nemačke pokrajine Baden Virtemberg, Francom Untraštelerom.

Srbija će u naredne tri godine u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i uz podršku nemačkih partnera realizovati projekat „Razvoj održivog tržišta energije biomase u Srbiji“, vredan osam miliona evra kroz investiciono-tehničku pomoć nemačkih partnera na projektu.

Ministar Bogosavljević Bošković je podsetila da su sa GIZ-om u prethodnom periodu realizovani brojni projekti, među kojima i onaj za upravljanje otpadnim vodama i otpadom.
Osnovni cilj navedenog projekta je uspostavljanje tehnološkog partnerstva u oblasti obnovljivih izvora energije (biomase), što je od velikog značaja zbog povezivanja firmi, univerziteta, organizacija i opština iz dve zemlje kroz: razvoj saradnje u pilot projektima, saradnje na nivou univerziteta, razmene znanja na lokanom nivou, saradnje na projektima EU, saradnje u vezi tehnologija upotrebe biomase, kao i edukacije na regionalnom/nacionalnom nivou, u ministarstvima i državnim institucijama.

Pored toga, ministar Bogosavljević Bošković je naglasila važnost projekta upravljanja otpadom i otpadnim vodama, koji se realizuje u saradnji sa GIZ-om.

„Prva faza projekta je završena, odnosi se na detaljnu analizu stanja u pet velikih opština, a u drugoj fazi razviće se ekonomski isplativa rešenja koja su primenjljiva u Srbiji“, istakla je ministarpoljoprivrede i zaštite životne sredine.

Predstavnici srpske i nemačke delegacije razgovarali su o mogućnostima za unapređenje dosadašnje saradnje i o budućim pravcima saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ali i poljoprivrede i vodoprivrede i drugih oblasti koje pokriva Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, navela je Bogosavljević Bošković.

Unteršteler je istakao da to što je Srbija od početka ove godine zvanično kandidat za ulazak u EU, znači da se mora približiti standardima Unije u oblasti životne sredine.
Dodao je da je nemačka strana na današnjem sastanku inicirala par oblasti u kojima želi da intenzivira saradnju sa Srbijom, kao i da će devetog septembra u Štutgartu biti održan naredni susret.

Kao prioritetne oblasti saradnje definisane su: poljoprivreda, vodoprivreda, zaštita životne sredine, klimatske promene, zaštita prirode, obnovljivi izvori energije i ruralni razvoj.

Dve strane su se složile da je neophodno unaprediti institucionalnu saradnju u obnovi područja pogođenih elementarnim nepogodama.

Izvor:http://www.eko.minpolj.gov.rs/za-razvoj-odrzivog-trzista-energije-biomase-osam-miliona-eura/#more-14646

Povratak...