f Brz rast organske poljoprivrede u EU - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Brz rast organske poljoprivrede u EU

28.07.2014

Sektor organske poljoprivrede u Evropskoj uniji rastao je u poslednjih deset godina za oko 500.000 hektara godišnje i pod organskom proizvodnjom je gotovo deset miliona hektara.

Ipak, ta površina predstavlja samo 5,4% ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta u EU. Površina pod organskom proizvodnjom u EU razlikuje se od članice do članice i ide od 0,2% ukupne na Malti do 19% u Austriji. Organskom proizvodnjom hrane više se bave poljoprivrednici u tzv. starim nego u novim članicama EU a na proizvodnju hrane uz što manje zagađenje čovekove okoline češće se odlučuju mlađi ljudi i njihova gazdinstva u proseku su veća nego u "klasičnoj" poljoprivredi.

Između 2003. i 2010. godine broj organskih farmi i površina pod organskom proizvodnjom u EU uvećani su za više od polovine, pokazaju zvanične evropske statistike.

EU je u 2011. godini imala 9,6 miliona hektara pod organskom proizvodnjom a 2010. je u 27 članica Unije bilo više od 186.000 registrovanih organskih farmi.

Organska poljoprivreda podrazumeva što prirodniju proizvodnju hrane kako bi se životnoj sredini nanela najmanja moguća šteta.

EU ima standarde za organsku poljoprivredu, uključujući za korišćenje pesticida, đubriva, veterinarskih lekova, kao i oko zaštite dobrobiti životinja. U organskoj poljoprivredi zabranjeno je korišćenje genetski modifikovanih organizama (GMO).

Organskom poljoprivredom uglavnom se bave mlađi ljudi. U 2010. godini je 61% organskih proizvođača bilo mlađe od 55 godina prema 44% u "klasičnoj" poljoprivredi.

Površina organskih farmi u proseku je 34 hekatara dok je prosečna površina poljoprivrednog gazdinstva na nivou EU 14 hekatara. Podaci iz novog izveštaja o organskoj poljoprivredi pokazuju i da je samo 6,2% organskih farmi manje od dva hektara dok je na nivou EU 48% farmi manje od te površine.

Više organskih farmi u starim članicama

Najveći deo poseda (83%) i površine (78%) pod organskom poljoprivredom je u 15 tzv. starih članica EU, poput Francuske, Italije, Nemačke, Belgije i Velike Britanije. To su zemlje koje su postale članice Uniju pre 2004. godine.

Međutim, rast organske proizvodnje beleži se i u 12 zemalja koje su članice EU od 2004. godine (isključujući Hrvatsku koja je 2013. postala članica).

Organska poljoprivreda rasla je za 13% godišnje između 2002. i 2011. a broj organskih farmi je između 2003. i 2010. udesetostručen.

Najveći deo organske proizvodnje u EU je pod pašnjacima (45%) a slede cerealije (15%) i trajne kulture (13%) dok je udeo stočarstva i živinarstva samo 1%, preneo je EurActiv.com.

Evropska komisija proletos je predstavila predloge novih propisa u organskoj poljoprivredi sa ciljem da ojača i uskladi pravila u sektoru.

"Komisija želi da učvrsti poverenje potrošača u organske proizvode i ukloni prepreke za razvoj organske poljoprivrede kako bi organskih farmi u EU bilo više i kako bi one bile bolje", rekao je evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Dačijan Čološ (Dacian Cioloş).

Proizvođači u EU mogu da traže oznaku organske hrane za svoje proizvode kako bi upoznali potrošače da je hrana koju nude organski proizvedena.

Evropski revizorski sud zatražio je inače strožu primenu propisa o organskoj poljoprivredi nakon što su u nekim proizvodima označenim kao organski nađeni pesticidi, antibiotici ili GMO.

U Komisiji kažu da organska hrana predstavlja odgovor na rastuću tražnju ali je istovremeno i "javno dobro gledano sa stanovišta zaštite čovekove okoline, dobrobiti životinja i ruralnog razvoja".

Izvor: http://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/7579-brz-rast-organske-poljoprivrede-u-eu-

Povratak...