f AC SU – Predposlednji dan eko doxa - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU – Predposlednji dan eko doxa

24.07.2014

Predposlednjeg dana Filmskog festivala, u selekciji eko dokumentaraca, prikazaće se dva dokumentarna filma. Početak projekcija je u 17h u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”. Ulaz na obe projekcije je besplatan, a sala klimatizovana sa udobnim sedištima.

Od 17h startuje češko ostvarenje “POČELO JE S DRVEĆEM“ u režiji Tomaša Doruška, dok je od 17.30h na repertoaru eko dokumentaraca film “ZONA” u režiji Dalija Rusta.

O filmu:

“Počelo je s drvećem” je kratki dokumentarni film koji svedoči o protestima u Turskoj krajem maja 2013. kada je lokalni protest za zaštitu životne sredine prerastao u nacionalni prodemokratski pokret. Film je svojevrsni dnevnik aktivista.

“Zona” - Na Kurškoj Prevlaci postoji kolonija kormorana. Dok je bilo svega nekoliko ptica bili su upisani u litvansku Crvenu knjigu ugroženih vrsta. Međutim tokom 30 godina broj ptica se povećao te su postale najveći neprijatelj regije. Ribari su osetili opasnost jer kormorani uzimaju deo njihovog ulova. Koliko tačno ptica bi trebalo da postoji kako ih ljudi nebi smatrali opasnima po lokalnu zajednicu?

Povratak...