f Vanredna situacija u Užicu zbog neispravnosti vode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vanredna situacija u Užicu zbog neispravnosti vode

21.07.2014

Republička sanitarna inspekcija je u subotu zabranila korišćenje vode iz vodovoda u Užicu za piće i kuvanje hrane. Voda se sme upotrebljavati samo za higijensko-sanitarne svrhe.

U Užicu je danas proglašena vanredna situacija zbog neispravnosti vode za piće.

Gradonačelnik Saša Milošević izjavio je posle sednice Gradskog štaba da će vode za piće biti već za nekoliko dana ukoliko se utvrdi da je kvar cevovoda uzrok pojave algi u vodi.

Ali, “ukoliko je razlog pojave algi u vodi za piće zagadjenje Sušičkog vrela – a stručanjaci kažu da je nemoguća pojava algi u podzemnim izvorima, onda Užice neće imati vode za piće i u narednih šest meseci”, ukazao je gradonačelnik.

“Grad mora intenzivno raditi na osposobljavanju Fabrike vode za novi tehnološki proces prerade sirove vode, a ja verujem da do toga neće doći”, kazao je Milošević.

Dodao je da su stručnjaci podeljeni i oko pitanja koju tehnologiju upotrebiti da bi se u toj fabrici u potpunosti prečistila voda s algama.

Gradonačelnik je rekao da analiza vode sa izvorišta još nije gotova, a uzorci sa Sušičkog vrela uzeti su juče i danas da bi se uporedili, jer je u medjuvremernu otklonjena mogućnost “mešanja” vode sa jezera Vrutci i Sušičkih vrela.

Užički “Vodovod” je ispraznio celokupan stari cevovod od jezera Vrutci do mesta spajanja s novim cevovodom kojim od februara voda u Užice stiže sa Sušičkih vrela.

To je učinjeno da bi se proverila pretpostavka da su se alge u vodi za piće našle zbog kvara ventila koji razdvajaju stari i novi cevovod.

Republička sanitarna inspekcija je u subotu zabranila korišćenje vode iz vodovoda u Užicu za piće i kuvanje hrane. Voda se sme upotrebljavati samo za higijensko-sanitarne svrhe.

Rafovi u užičkim prodavnicama prilično su ispražnjeni, ali flaširane vode ipak još ima dovoljno.

Vojska Srbije prva je pomogla Užicu s četiri cisterne, tri je uputila policija, i po jednu opštine Arilje, Bajina Bašta i Višegrad.

Sušičko vrelo je od februara ove godine alternativa jezeru Vrutci za snabdevanju Užica vodom.

Zbog cvetanja algi i pojave cijanobakterija u vodovodskoj vodi, krajem decembra prošle godine je vodovodu zabranjeno korišćenje vode iz jezera Vrutci, te je potom Vojska izgradila novi priključak, na izvorište Sušička vrela.

Od februara ove godine kada je ukinuta tadašnja zabrana korišćenja vode za piće iz gradskog vodovoda, kontrola ispravnosti vode se obavljala jednom nedeljno.

Izvor: http://www.ekologija.rs/vanredna-situacija-u-uzicu-zbog-neispravnosti-vode

Povratak...