f Niska ekološka svest stranaka - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Niska ekološka svest stranaka

17.07.2014

Srbija sa više od tri hiljade divljih deponija, opasnim otpadnim vodama i gomilom novih ekoloških problema prouzrokovanih nedavnim poplavama, nema mnogo stranaka kojima je ekologija u vrhu interesovanja. Te teme mogao bi da otvori najavljeni početak pregovora sa Briselom o poglavlju 27 koje se tiče zaštite životne sredine.

Obična plastična kesa, samo jedna od sedam miliona koje Srbiju svakodnevno zagađuju, još ne pokreće ekološku lavinu. Dok to čekamo, pominje se ocena Brisela da smo u oblasti zaštite životne sredine apsolutno zakazali. Zbog nedostatka novca, otvaranje pregovora sa EU o poglavlju 27 verovatno će sačekati, nagoveštava Srpska napredna stranka koja se, kako tvrdi, za oblast ekologije ozbiljno sprema.

"U Srpskoj naprednoj stranci postoji Savet za prirodne resurse, zaštitu životne sredine i održivi razvoj koji se bavi ovom oblašću i ima više od 200 stručnjaka, od toga 40 doktora nauka. U protekle dve i po godine nismo uspeli ovu temu da označimo kao prioritetnu za rešavanje jer su mnoge druge teme imale prioritet", objašnjava Aleksandra Tomić iz Srpske napredne stranke.

Listu prioriteta rešio je da promeni ministar za vanredne situacije otkako je obišao poplavljenu Srbiju. Počeo je od programa svoje stranke u kome se ekologija ni ne pominje.

"Razmišljam da promenom programa stranke studiozno priđemo problemu, da ga razradimo jer je to jedno izuzetno važno pitanje. Sve koji odlučuju o ekologiji poslao bih jednom sedmično da prošetaju po onkološkom odeljenju pa da vide koje su posledice nebrige u Srbiji", kaže ministar za vanredne situacije i lider Nove Srbije Velimir Ilić.

Trećina propisa koje Srbija treba da usvoji su iz oblasti zaštite životne sredine, a čak pet stranaka aktuelnog skupštinskog saziva u svom programu tome jedva da posvećuje pažnju. Istovremeno, svi smatraju da je neophodno u Vladi ponovo izdvojiti ekološki resor.

"Država konačno mora da uspostavi ministarstvo životne sredine imajući u vidu pregovore koji će doći i standard života naših građana", kaže Goran Trivan iz Socijalističke partije Srbije.

Iz stranke Zelenih Srbije poručuju da nijedno ministarstvo neće da zaštitu životne sredine integriše u svoje sisteme.

"Braneći pravo na zdravu životnu sredinu, moramo da zadiremo u neke ekonomske lobije koji nemaju osećaj šta je to i vrlo često nalazimo na otpore i u samom parlamentu", ističe Ivan Karić iz Zelenih Srbije.

Iz Cesida poručuju da je ekološka svest stranaka u Srbiji na niskom nivou jer, čak i kada partije rade ekološke projekte ne smatraju da će imati koristi ako o tome obaveste građane.

"U Hrvatskoj imamo stranku Orah bivše ministarke Mirele Holi koja je samo za pola godine aktivne promocije ovih ideja uspela da dođe do devet odsto i da ima poslanika u Evropskom parlamentu. Ne kažem da će se taj trend nastaviti ali je vrlo važno voditi računa da se uz određenu kampanju i harizmatičnog lidera te teme približe građanima", kaže Bojan Klačar iz Cesid-a.

Do ulaska u Evropsku uniju Srbija u ekologiju treba da uloži oko 11 milijardi evra. Ujedinjene nacije, na predlog Jugoslavije formirale su telo koje i danas brine o prirodi u svetu i proglasile 5. jun Svetskim danom zaštite životne sredine.

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1651136/Niska+ekolo%C5%A1ka+svest+stranaka.html

Povratak...