f AC SU - Svečano otvoren EKO DOX 2014 - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - Svečano otvoren EKO DOX 2014

21.07.2014

U punoj sali Art bioskopa “Aleksandar Lifka”, po VII put je otvoren i EKO DOX u okviru 21. Festivala evropskog filma Palić na Paliću. Na svečanom otvaranju, prisutne je pozdravio selektor programa, Igor Toholj. On je ukratko izneo tematiku ovih filmova naglasivši da iako je glavna tema problem životne sredine, takođe je primetno da su svi režiseri obuhvatili mnogo više od zadate teme te to daje posebnu notu ovogodišnjem eko doxu.

Otvaranje eko doxa obeleženo je i projekcijom „CEV“ režisera Vitalija Manskog, koji govori o savremenoj Evropi, o njena dva kraja i o njena dva ekstrema. Ovo je film o Evropi koja se proteže od jalovog tla večne zime Sibira do ljupkog Biskajskog zaliva, gde prirodni zakoni formiraju temeljno paradigme ljudske egzistencije. Šta je to što povezuje prividno različite živote? To se konkretno dešava kroz gasovod Zapadni Sibir – Zapadna Evropa. Ipak, gasovod nije samo spojio već i neraskidivo povezao „ovu“ Rusiju sa „onom“ Evropom.

U ponedeljak, 21. Jula, na repertoaru je film Drill Baby Drill, autora Leha Kovalskog. Film je svedočenje o pobuni-ovog puta lokalnih farmera u Poljskoj protiv gasnog giganta, kompanije Ševron, koja počinje sa eksploatacijom ove sirovine na granici Ukrajine. Interesi multinacionalnih kompanija se iznova ukrštaju na krhkom i turbulentnom evropskom prostoru… 

Pozivamo Vas da nam se pridružite i danas, kao i narednih dana u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”. Projekcije su besplatne, a sala klimatizovana sa udobnim sedištima. Početak projekcije je u 17h.

Takođe, napominjemo da će danas biti prisutan i autor filma sa kojim će gledaoci moći da prodiskutuju posle projekcije.

Povratak...