f Počela merenja aerozagađenja u selima kod Ćuprije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Počela merenja aerozagađenja u selima kod Ćuprije

11.07.2014

Ekipe Zavoda za javno zdravlje iz Ćuprije počele su danas merenje štetnih gasova u selima oko nekadašnje deponije koja je pre desetak dana počela da gori.

Ekipe Zavoda su, po preporuci Štaba za vanredne situacije u Ćupriji, na raznim lokacijama postavile merne uređaje za merenje štetnih gasova sa bivše gradske deponije.

Požar je lokalizovan i opasnost može da predstavlja dim za sela Supska, Vlaška, Krušar, Isakovo, Ivankovac, Paljane i Dobričevo zbog čega je na toj teritoriji proglašena vanredna situacija.

Po pritužbama meštana Supske u večernjim satima pa sve do jutra širi se jak miris zapaljene plastike i dim koji, prema njihovim rečima, guši.

Merni uređaji se postavljaju u pojedinim domaćinstvima koji će 24 sata vršiti uzorkovanje vazduha na čadj, sumpor dioksid, azot okside, kao i na organske štetne materije.

Uređaji su postvaljeni i na deponiji kako bi se utvrdilo kolika su odstupanja od dozvoljenih granica ovih gasova.

U toku je vršidba, a kombajneri moraju da nose maske. Meštanin Batinca Dragiša Stanković, čija je njiva blizu deponije, je kazao da ova deponija gori svake godine.

"Na deponije bacaju čak i kosti iz klanica. Kada se to zapali veoma smrdi i ne može da se bude u blizini, a sada je počelo da guši. Bilo me je strah da ne dođe do većeg požara", rekao je Stanković novinarima.

On se žalio nadležnima, ali su mu oni samo rekli da završi vršidbu kada je deponija počela da gori.

Mobilne ekipe Zavoda su neprestano na terenu i uradiće jednočasovna i 24-oročasovna merenja.

Šef mobilne ekološke službe Vladan Petrović je izjavio da uskoro očekuje prve rezultate monitoringa štetnih i opasnih materija organskog i neorganskog porekla koja nastaju prilikom paljenja.

Problem je što ruže vetrova u tom kraju sa deponije nanose dim na okolna sela dim, a rezultati merenja se menjaju iz časa u čas.

"Očekujem pad koncentracije štetnih gasova u odnosu na prva merenja koja smo radili pre nekoliko dana jer se danima radi na zasipanju deponije", rekao je Petrović.

Rezultati merenja biće dostavljeni opštini Ćuprija.

Vatra na deponiji, koja je dubinska, može da se ugasi samo posipanjem peska i zemlje, a do sada je posuto više od 130 kamiona zemlje.

Deponija je zatvorena 2005. godine, ali su ljudi i dalje tamo izbacivali raznorazno smeće, kao i animalni otpad. Deponija nije obezbeđena i niko se o njoj ne stara.

Postoji projekat o sanaciji deponije iz 2005. godine koji nije realizovan zbog nedostatka sredstava, a ove godine raspisana je javna nabavka za novi projekat sanacije deponije.

Opština će podneti krivična prijavu protiv N.N. lica jer se sumnja da je požar podmetnut.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6937-poela-merenja-aerozagadjenja-u-selima-kod-uprije

Povratak...