f Otvoreni filmski konkursi za „Grin fest 2014” - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Otvoreni filmski konkursi za „Grin fest 2014”

08.07.2014

Svi autori kratkih i amaterskih filmova na temu životne sredine sve do 26. septembra mogu prijaviti svoje radove za prikazivanje na Petom međunarodnom festivalu zelene kulture „Grin fest”. Festival se ove godine održava od 29. do 31. oktobra pod sloganom „Pametni gradovi”, saopšteno je iz Centra za unapređenje životne sredine koji organizuje festival u saradnji sa Domom omladine Beograda, i uz pomoć grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije „Lenovo”.

– Zadovoljni smo što i ove godine možemo da podržimo „Grin fest”. Organizatori festivala u potpunosti prate multidisciplinarni pristup ekologiji, kao i stav našeg sekretarijata o važnosti podizanja svesti u oblasti zaštite životne sredine. Ovogodišnja tema festivala „Pametni gradovi” je vrlo aktuelna, budući da danas čak pedeset posto svetske populacije živi u gradovima, sa tendencijom da se u skoroj budućnosti broj stanovnika u gradovima udvostruči. Samim tim, moramo uložiti velike napore da se gradovi transformišu u inteligentnije i efikasnije urbanističke celine koje će svojim stanovnicima omogućiti udobniji život, ali sa posebnim akcentom na održivi razvoj i očuvanje životne sredine – rekao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

Na konkurs za amaterski film mogu se prijaviti radovi samo ako su snimljeni, u potpunosti, amaterskom tehnikom: snimci napravljeni mobilnim telefonom, foto-aparatom i amaterskom video-kamerom. U okviru ove kategorije biće dodeljene nagrade u tri starosne kategorije: do 18, od 18 do 27, i preko 27 godina, kao i specijalna nagrada grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Program kratkog filma je namenjen svim profesionalcima iz oblasti kinematografije koji se bave temama prirode, životne sredine i ekologije. Nagrade će biti dodeljene za dva najbolja kratka filma. Nagrade za pobednike, u okviru obe kategorije, obezbedila je kompanija „Lenovo”.

Spisak filmova koji su ušli u selekciju za neku od vrednih nagrada festivala biće objavljen 15. oktobra na zvaničnoj internet-stranici festivala (www.greenfest.rs), gde se nalazi i kompletna konkursna dokumentacija.

Međunarodni festival zelene kulture „Grin fest” je najveća „zelena” manifestacija u regionu Jugoistočne Evrope koja se održava svake godine. Tokom prethodne četiri godine na konkurse za kratke i amaterske filmove stiglo je više od 370 filmova sa svih kontinenata, održano preko 80 radionica za učenike osnovnih i srednjih škola i studente, predstavljeno preko 60 izlagača i umetnika, sa ukupnom posetom od preko 25.000 građana.

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1611129

Povratak...