f Analiza komercijalnog otpada u opštini Bela Crkva - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Analiza komercijalnog otpada u opštini Bela Crkva

07.07.2014

Uz podršku GIZ IMPACT projekta, a na zahtev Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije, početkom jula će biti prvi put u Srbiji, u opštini Bela Crkva testirana metodologija za utvrđivanje količine i sastava komercijalnog otpada. Komercijani otpad nastaje u restoranima, preduzećima, prodavnicama, javnim institucijama i zdravstvenim ustanovama.

Ovaj otpad je sastavni deo komunalnog otpada, veoma je sličan otpadu iz domaćinstava, ali ipak ima posebne karakteristike u zavisnosti od delatnosti u kojoj se generiše. Neretko se dešava da je kontejner ispred restorana ili kafića prepun plastičnih, staklenih flaša i limenki, dok je kontejner ispred prodavnice obično napunjen kartonskim kutijama i drugom ambalažom.

Izrada nacionalne metodologije za utvrđivanje sastava i količine komercijalnog otpada pomoći će Agenciji u prikupljanju podataka prema evropskim standardima. Naime, od 2015. godine Srbija će biti u obavezi da dostavlja podatke evropskoj Agenciji za životnu sredinu kako bi se utvrdilo koliko su ispunjenjeni zacrtani ciljevi za reciklažu. Prikupljeni podaci na ovaj način, omogućiće lokalnim samoupravama i Republici Srbiji da stekne uvid o mestima nastajanja otpada koji su pogodni za reciklažu. To će omogućiti da se otpad poput npr. plastike, kartona i limenki ne odlaže na deponije.

Prvu analizu komercijalnog otpada obaviće javno komunalno preduzeće “Belocrkvanski komunalac” 7. i 8. jula na teritoriji opštine Bela Crkva, uz podršku Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Nakon završetka analize otpada u Beloj Crkvi i testiranja nove metodologije, merenje komercijalnog otpada planirano je da se obavi tokom jula i avgusta u ostalim pilot opštinama GIZ IMPACT projekta – u Aleksandrovcu, Krupnju, Kuršumliji i Svilajncu.

Analize komercijalnog otpada ne služi samo za ispunjavanje zakonske obaveze, već je važna za optimizaciju sistema za upravljanje otpadom. Cilj je korišćenje otpada kao resursa, poboljšanje kvaliteta života svih građana i stvaranje dodatne vrednost za celu opštinu. Zamislite svoje okruženje bez divljih deponijai život u zdravom i prijatnom okruženju. Da je ovo izvodljivo pokazuju primeri drugih zemalja u okruženju kojima je reciklaža bitna privredna grana od koje žive mnoge porodice.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs

Povratak...