f Konferencija većnika za zaštitu životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Konferencija većnika za zaštitu životne sredine

03.07.2014

Vladimir Delja, člna Gradskog veća grada Pančeva zadužen za oblast zaštite životne sredine održao je danas vanrednu konferenciju za novinare povodom pojave neprijatnih mirisa koji su tokom noći i prepodneva izazvali uznemirenost kod građana na teritoriji celog grada Pančeva. Centar za obaveštavanje zabeležio je desetak poziva građana, a veći broj građana zvao je i Sekretarijat za zaštitu životne sredine i medije u Pančevu.

Trenutno merenja Gradskog monitoringa pokazuju da nema povećanja nijedne od zagađujućih materija koje se mere. Ista je situacija i na mernim mestima Zavoda za javno zdravlje, a što se tiče meteorologije, ona ukazuje da se ponovo dešava situacija koju smo imali prethodne dve godine, a to je da zbog severozapadnog vetra koji tokom cele noći duva iz pravca Beograda ponovo dolaze mirisi koji podsećaju na stajnjak - napominje Vladimir Delja.

- Trenutno je temperatura 19 stepeni, 1012 milibara vazdušni pritisak , vlažnost 80 procenata i dalje duva severozapadni vetra što pogoduje raspršivanju neprijatnih mirisa iz pravca Beograda. Mi smo kontaktirali beogradski Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine i po njihovim informacijama u prethodnim danima nije bilo poziva građana vezano za neprijatne mirise. Što se tiče drugih aktivnosti, kontaktirali smo i telefonski i uputili zvanične dopise gradu Beogradu, Gradskom sekretarijatu i Zavodu za javno zdravlje grada Beograda, tako da očekujemo njihov odgovor. U usmenom kontaktu imamo kao i prošle godine informaciju da nema hemijskog akcidenta na teritoriji grada Beograda, a da najverovatnije neprijatan miris potiče sa poljoprivrednih površina i objekata koji se nalaze na pravcu duvanja vetra pri čemu meteorološki parametri intenziviraju neprijatne mirise.

U kontaktu sa velikom farmom PKB u Beogradu, imamo informaciju da zbog loših meteoroloških uslova, padavina pre svega, nisu završili zaoravanje stajnjaka koji je bačen na velike površine na njivama i zbog toga dolazi do velikog isparavanja. Pratićemo i dalje situaciju i u toku narednih dana ćemo se javljati da vidimo šta može da se uradi, a jedna od mera koja može da se uradi je merenje vodonik-sulfida. To je mera koja zahteva posebno finansiranje pa ćemo videti u kontaktu sa gradom Beogradom da eventualno sprovedemo ovakvo merenje.

Druga tema konferencije bila je pojava žutog dima već nekoliko dana u gradu za koji je Vladimir Delja rekao da je jasno da potiče iz Azotare. On je izjavio da su postojala prekoračenja parametara za amonijak i azotne sulfide, a ta prekoračenja predstavljaju dnevne pikove, dok su na 24 - časovnom nivou bila u granicama normale. Azotara se priprema za remontne aktivnosti i izmene na postrojenjima, a više informacija o tome imaćemo nakon sastanka Gradskog tima za postupanje u slučaju aerozagađenja koji će biti održan u ponedeljak sa predstavnicima Azotare i Pokrajinskim inspektorom. Jedina tema biće situacija u Azotari i način da se prevaziđu ove mere u remontu i po njihovim najavama ugradnja neke nove opreme, a predložićemo i Pokrajinskoj inspekciji da naloži merenje vodonik-sulfida na visokom emiteru, odakle potiče žuti dim kako bi utvrdili nivo emisije na tom emiteru i ukupan udeo Azotare u emisiji azotnih jedinjenja, pošto i ostale fabrike emituju azotna jedinjenja. Nakon sastanka ćemo imati i konferenciju za novinare- najavio je većnik za zaštitu životne sredine grada Pančeva.

Izvor: http://www.pancevo.rs

Povratak...