f Proglašena je vanredna situcaija u Pančevu zbog povećanog broja komaraca - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Proglašena je vanredna situcaija u Pančevu zbog povećanog broja komaraca

07.07.2014

Gradonačenik grada Pančeva sazvao je danas hitan sastanak na kome su prisustvovali članovi gradskog veća i predstavnici Zavoda za javno zdravlje a povodom povećanog broja komaraca na teritoriji grada Pančeva.

Nakon sastanka gradonačelnik je doneo odluku o proglašenju vanredne situacije.
-Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Pančeva donosim zbog sprovođenja preventivnih i operativnih mera za suzbijanje komaraca na teritoriji grada Pančeva a radi sprečavanja epidemije koju mogu izazvati komarci “groznica zapadnog Nila” izjavio je gradonačelnik Pavle Radanov nakon sastanka.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole sutra će biti izvršeno šesto po redu tretiranje komaraca ove godine.

Poplave, česte kiše i visoka vlaga pogodovali su bržem razmnožavanju komaraca i onemogućavali su njihovo efikasnije suzbijanju. Apelujemo na sugrađane da shodno svojim mogućnostima nisko kose travu, uklanjaju stajaće vode u svom okruženju, prekrivaju dečje bazene, da čarapama prekrivaju ispuste svojih septičkih jama, jer se na takvim mestima punim vlage oni najlakše razmnožavaju. Takođe je preporuka Zavoda za javno zdravlje da se koriste repelenti koji se kupuju u apoteci a služe za zaštitu i od komaraca ali i od krpelja.

Groznica zapadnog Nila je oboljenje koje nastaje 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca i kod 80% inficiranih osoba oboljenje protiče bez značajnijih promena a oko 20% zaraženih ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, otoka limfnih žlezdi ili osipa na koži. Pomenuti simptomi obično prolaze u roku od par dana. Kod nešto manje od 1% inficiranih dolazi do razvoja težih oblika bolesti.

Kako su tzv kućni komarci, komarci koji deluju na polju od 200 metara od mesta legla, prenosioci ove bolesti na svakom pojedincu leži odgovornost, posebno tokom trajanja vanredne situacije, za svoju ličnu zaštitu i suzbijanje njihovog daljeg razmnožavanja na način koji je predhodno opisan.

Gradska uprava će nastaviti sa tretiranjem komaraca kad god vremenski uslovi to budu dozvoljavali a vanredna situacija će trajati sve dok se broj komaraca ne svede na optimalan nivo.

Izvor: http://www.pancevo.rs

Povratak...