f AC SU - “Najcrvenije” (katastrofalno) stanje u životnoj sredini - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - “Najcrvenije” (katastrofalno) stanje u životnoj sredini

30.06.2014

U nedelju, 29. juna, na konferenciji za novinare upriličenoj povodom posete Srbiji, predsednika Evropske komisije, Žoze Manuel Baroza, premijer, Aleksandar Vučić, je pokazao presek svih oblasti u dosadašnjem usaglašavanju sa standardima EU koje su obeležene zelenom bojom što je dobro urađeno, žutom što nije loše, a crvenom ono što je urađeno katastrofalno.

“Imamo pet crvenih, a jedna je posebno crvena... najgore stanje trenutno nam je u životnoj sredini. Tu valjda, ništa, ama baš ništa nemamo u skladu sa evropskim standardima – tu kao da smo gađali sve naopačke, rekao je premijer, Vučić.

I baš tako. Sve je gađano naopačke. Upravo o tome je pričala, Snježana Mitrović, angažovana u Udruženju TERRA’S i Regionalnom Arhus centru Subotica, na zajedničkom sastanku Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine sa predstavnicima organizacija civilnog društva, održanom, 24. juna, u Beogradu.

Ukazala је na katastrofalnu situaciju u zaštiti životne sredine koja se kao oblast našla na marginama. Podsetila je da je naša zemlja imala Zakon o zaštiti životne sredine i posebno ministarstvo početkom devedesetih, a da se sada ne zna gde se zaštita životne sredine nalazi.

- Prateći ovu oblast više od dve decenije, prvo kao novinar, a potom iz ugla civilnog sektora, primetno je da se sve urušilo. Moraće se ponovo graditi sve od temelja. Posle oktobarskih promena, ovo ministarstvo nije bilo samostalno, čak je i ukidano, pa opet pod pritiskom EU, vraćano. Nadam se da će ovaj izveštaj “otvoriti oči” Vladi Srbije da ozbiljnije shvate zaštitu životne sredine која se prožima kroz sva poglavlja.

Istakla je da se prvo mora urediti ministarstvo. Dovoljno je pogledati Interenet stranu Ministarstva poljoprivrede kojem je pripojena zaštita životne sredine, a koju ne možete pronaći. Inače, iz energetike su je “prebacili” u poljoprivredu, a pre toga je bila sa prostornim planiranjem. Sve to u tri godine.

Drugo na čemu insistira, Snježana Mitrović, jeste da se analizira stanje u ovoj oblasti po lokalnim samoupravama. Pre poslednjih  izbora se započelo sa izradom uputstava za gradonačelnike, odnosno predsednike opština, da se upoznaju sa njihovim obavezama u pridruživanju EU, radi lakšeg praćenja primene usvojenih zakona iz svih, pa i oblasti životne sredine.

Na kraju je, Snježana Mitrović, naglasila potrebu uspostavljanja bolje saradnje donosilaca odluka na svim nivoima, na različite načine, pa i preko “zelenih stolica i saveta” i da iskoriste mobilnost i stručnost civilnog sektora. Na Odboru za zaštitu životne sredine predložila je da se zajednički sastanci organizuju po gradovima širom Srbije, a da se za teme javnih slušanja izaberu one sa kojima se najčešće susrećemo na lokalnom nivou, a značajne su za celu državu, poput problema oko upravljanja otpadom, podizanja antenskih stubova mobilne telefonije i slično.

Povratak...