f U Subotici je odloženo prskanje komaraca uprkos najavi „Ciklonizacije” - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Subotici je odloženo prskanje komaraca uprkos najavi „Ciklonizacije”

30.06.2014

Tokom protekle nedelje, novosadska "Ciklonizacija" koja inače ima sklopljen Ugovor sa lokalnom samoupravom o tretiranju larvi i odraslih komaraca sa zemlje i iz vazduha, najavila je početak akcije uništavanja ovih insekata.

Vest koja je obišla javnost u Subotici ipak kako saznajemo iz lokalne samouprave nije tačna, jer se posao nije obavio s obzirom da Grad nije dao potrebnu saglasnost na isti. Razloge objašnjava Goran Išpanović, izvršilac za tehničke i komunalne poslove u gradskoj Službi za komunalne poslove i saobraćaj.

– Iako je "Ciklonizacija" navela da će na području grada, biti obavljeno tretiranje komaraca u periodu od 20. juna do 5. jula, to nije učinjeno, s obzirom da od novosadskog partnera u ovom poslu nismo još uvek dobili podatke o brojnosti komaraca, iako smo ih uredno i na vreme tražili. Ovih dana zahtev ćemo ponoviti i tek pošto dobijemo povratnu informaciju, ona će konačno početi - kaže Išpanović.

Prema važećoj gradskoj Odluci, potrebno je da se u postavljenoj klopci nađe oko 150 jedinki kućnih komaraca za noć, a u klopkama postavljenim za rečne komarce njih dvadesetak, što kako tvrde u lokalnoj samoupravi još uvek nije slučaj.

U prigradskim i gradskim mesnim zajednicama inače postavljeno je 12 klopki za komarce, pet van grada i sedam u gradu. U lokalnoj samoupravi navode da je u periodu od 9. do 18. juna, već urađen tretman odraslih formi komaraca sa zemlje na ukupno 1940 hektara, sa preparatom TIBI 24, koji sadrži aktivnu supstancu lambda cihalotrin. Ovaj preparat se inače nalazi zvanično na listi biocidnih proizvoda za suzbijanje komaraca na teritoriji Republike Srbije. Rađene su površine na Paliću, u Dudovoj šumi, mesnim zajednicama Prozivka, Bajnat, Aleksandrovo, Ker i Gat.

Pored toga, u 37 gradskih i prigradskih mesnih zajednica krajem maja Grad je podelio ukupno 25.000 komada bioloških tableta koje takođe služe za uništavanje ovih insekata.

Pčelari bi i ovoga puta za vreme tretmana, a s obzirom da je preparat toksičan za pčele, košnice trebalo da zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja, a nadležni upozoravaju da dejstvo preparata traje tri dana.

I sa Odlukom, nema prskanja zbog kiše

Pred samo zaključenje lista, dobili smo najsvežiju informaciju nadležnih da iako i stigne informacija na koju se čeka iz Novog Sada, avio zaprašivanja neće biti, jer je u međuvremenu palo dosta kiše. Nije redak slučaj da i pored kiše komaraca ima, ali Zakon je Zakon - narodski rečeno „ komaraca ima, ali prskanja nema”.

Komarci na "žutom svetlu"

I dok se ne reši nesporazum "Ciklonizacije" i nadležnih u Gradu, o tome ima li ili nema dovoljno komaraca u klopkama, ne preostaje nam ništa drugo nego da se od njih štitimo kako umemo i znamo. Podsetimo, avio zaprašivanje Grad je i ove godine poverio novosadskoj „Ciklonizaciji". Ukupna budžetska sredstva, izdvojena za ove namene, iznose malo više od 6 miliona dinara.

Izvor:http://www.subotica.com/vesti/prskanje-komaraca-odlozeno-uprkos-najavi-ciklonizacije-id19795.html

Povratak...