f Ima li Subotica energetsku strategiju? - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ima li Subotica energetsku strategiju?

27.06.2014

U petak 27. juna 2014. godine je u Plavoj sali subotičke Gradske kuće održana panel diskusija na temu “Strategija daljinskog grejanja Subotice”. Slab odaziv zvanica nije pokvario opšti utisak jer je diskusija bila vrlo živa i napeta.

Iako je kao predstavnik odsutnog gradonačelnika Subotice bio predviđen zamenik Tomislav Veljković, on se ipak nije pojavio. Zbog drugih obaveza izostali su i načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković koji je svojevremeno bio uključen u projekat centrale na biomasu, državni sekretar Ministarstva za infrastrukturu Imre Kern, pomoćnik Ministarstva energetike Miloš Banjac kao i sekretar AP Vojvodine za energetku Nataša Pavićević-Bajić. Banka KfW nije poslala člana konsultantskog tima za izradu studije kako se ne bi vršio pritisak na donosioce odluka, a bivši direktor Toplane Pero Rikić je uputio prezentaciju jer je odsutan iz Subotice. V.d. direktor JP subotička Toplana g. Dervo Ahmetović delegirao je zamenika za tehnička pitanja Božidara Krstića, dok je v.d. direktor JP Suboticagas Dragan Božinović delegirao bivšeg direktora Suboticagasa Grgu Horvackog.

Uvodnu reč imao je koordinator za energetiku i monitoring međunarodnih finansijskih institucija CEKORa i saradnik mreže Bankwatch Zvezdan Kalmar. Ova diskusija nepolitičkog i neprofitnog karaktera trebala je da služi kao afirmacija učešća javnosti u praćenju donošenja javne politike na lokalnom nivou i promociju energetske decentralizacije. Panel diskusija je najavljena kao pomoć javnosti da shvati okolnosti donošenja odluke o mogućim planovima za odluku o investiciji u gasno ili kogeneraciono postrojenje na biomasu koje bi u perspektivi snabdevalo daljinske potrošače toplovodnim sistemom. Ova situacija je netransparentna, a uz to Srbija ulazi u nezgodnu situaciju zbog toga što je izložena posledicama projekta Južni tok i zavisna od stabilnosti isporuke gasa preko Ukrajine.

Novo rukovodstvo Subotičke toplane je jako rezervisano prema projektu kogeneracije na bio masu bazirajući svoj stav na tome da lokacija na prostoru sadašnje Toplane nije odgovarajuća, kako je priključenje na eletrični sistem diskutabilno i da je u letnjem periodu realizacija neracionalna – kako je to predstavio Božidar Krstić. Sličnog je stava bio i Grgo Horvacki rekavši da je cena toplotne energije koja potiče iz Toplane već sada preskupa. On smatra da je projekat ekonomski i neodrživ i neozbiljan.

Na žalost, osim kritike postojećeg projekta koji valja dorađivati, nije objašnjeno u čemu leži rešenje za energetske probleme Subotice, te je Zvezdan Kalmar izjavio: “kada neko kaže šta ne može, onda znam šta neće”. On je upitao da li je gas jedino rešenje. Na kraju je jedina tačka oko koje je postignuta saglasnost bila to da su nužne mere energetske efikasnosti i smanjenja toplotnih gubitaka.

Raspravi se priključio i vlasnik firme Profit Milan Maličević koji je ukazao da treba tragati za jeftinim alternativnim izvorima energije, kao i podstaknuti ulazak privatnog sektora u proizvodnju i distribuciiju energetike kako bi se kroz tržišnu utakmicu građanima omogućila sloboda odlučivanja. Učesnici panela su naveli kako se može očekivati poskupljenje energenata, dok je pitanje sigurnosti snabdevanja gasom potisnuto u drugi plan. Energetičari nisu predložili rešenja za obnovljive izvore energije a to je jedan od značajnih zahteva za evrointegracije Srbije. Zapravo, nedolazak donosioca političkih odluka doveo je do toga da rasprava liči na kritikovanje projekta kogeneracije, umesto da predstavnici energetske struke pruže neka bolje ideje.

Izostanak gradski otaca ukazao je da pred vratima imamo veliki problem što se tiče strategije za grejanje i posebno za predstojeću sezonu, ali da nemamo adekvatan odgovor na njega, te da političari očigledno beže od ovog teškog pitanja. Mada je rasprava vođena bez imalo politizacije, naelektrisala je atmosferu jer su za energetiku vezana i brojna socijalna pitanja - siromaštvo i životni standard sa jedne i profit sa druge strane.

Izvor: http://www.subotica.info/2014/06/27/panel-diskusija-strategija-daljinskog-grejanja-subotice

Povratak...