f AC SU – Prijave građana u vezi sa psima lutalicama - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU – Prijave građana u vezi sa psima lutalicama

27.06.2014

Regionalni Arhus centar Subotica prosledio je Kontakt centru 024 prijavu građana u kojoj se navodi da je primećen veći broj  pasa lutalica između ulica Jo Lajoša i Prvomajske. U odgovoru koji smo dobili 23. juna, navodi se:

“Poštovani, u rešavanju problema napuštenih pasa i mačaka lutalica, JKP Čistoća i zelenilo, kome je poverena delatnost zoohigijene, učestvuje u skladu sa donešenim skupštinskim odlukama i zakonima koji tretiraju ovu oblast. Opšte poznato je da je republička veterinarska inspekcija, januara 2013. godine, rešenjem zabranila rad prihvatilištu, zbog neispunjavanja obaveza iz zakona. Trenutno je sa aspekta zakonskih normi ispunjen uslov za nečisti deo i čeka se odobrenje uprave za veterinu o upisu objekta u registar i odpočinjanje zvaničnog rada. Nakon dobijanja pozitivnog rešenja otpočeće sakupljanje napuštenih pasa i mačaka, njihov prijem u nečisti deo, potreban tretman u vidu trijaže, vakcinisanja, sterilizacije, čipovanja i veterinarske nege. Nakon toga sledi pokušaj njihovog udomljavanja. Što se tiče čistog dela prihvatilišta, izrađen je projekt sanacije ograde i boksova, u skladu sa zakonom o dobrobiti životinja i po rešavanju imovinsko - pravnih poslova, pristupiće se građevinskim radovima. Po njihovom okončanju prosledićemo zahtev za upis i ovog dela u registar prihvatilišta.

Poštovani, na ovaj način obzirom na ograničeni kapacitet, saniraće se deo posledica u vezi napuštenih životinja, ali uzrok ovakvih dešavanja je ono što sve nas dovodi u istu problematiku, a sa njegovim rešavanjem neophodno je da se svi kao pojedinci i ukupno društvo pozabavimo.”

 

Povodom istog predmeta, Kontakt centru 024 su se obraćali i sami građani. U odgovoru stoji slično obrazloženje, a  koje prenosimo u celosti:

 

Radi postupanja po podnetoj prijavi, ista prosleđena je komunalnoj policiji, međutim kako Zoohigijeničarska služba JKP Čistoća i zelenilo još uvek nije dobilo potrebno odobrenje od Uprave za veterinu, efekat preduzetih mera ne može da zadovolji opravdana očekivanja građana kada su pse lutalice u pitanju. S poštovanjem Kontakt centar 024

 

Ostaje pitanje, do kad Grad misli da ignoriše ovaj problem pravdajući se  gorenavedenim obrazloženjima? Zar ćemo čekati i rešavati tek posledice umesto uzrok problema?!

 

Arhus Tim

Povratak...