f Ekološki dokumentarci na 21. Festivalu evropskog filma "Palić" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekološki dokumentarci na 21. Festivalu evropskog filma "Palić"

19.06.2014

U okviru programa Eco Dox na predstojećem Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 19. do 25. jula, biće prikazan aktuelan presek najboljih evropskih ekoloških dokumentarnih filmova po izboru selektora Igora M. Toholja, saopšteno je iz organizacije FEF-a.

Pored zastupljenosti svih relevantnih tema povezanih sa životnom sredinom predstavićemo i filmove koji svojim angažmanom i aktuelnošču prevazilaze zadati okvir: od lucidne studije koja je snimljena u naseljima i gradovima duž trase transsibirskog gasovoda i kratkog filma o građanskom protestu u Istanbulu, preko „The Age of Aluminium“ - filmu o opasnosti koja vreba iz kozmetičkih preparata u masovnoj prozvodnji, pa sve do priče iz najvećeg kineskog zavoda za genetiku koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

„Drill Baby Drill“, angažovanog autora Leha Kovalskog (Lech Kowalski), je svedočenje o pobuni - ovog puta lokalnih farmera u Poljskoj protiv gasnog giganta, kompanije Ševron, koja počinje sa eksploatacijom ove sirovine na granici Ukrajine. Interesi multinacionalnih kompanija se iznova ukrštaju na krhkom i turbulentnom evropskom prostoru...

Film „Pipeline“ Vitalija Manskog (Vitaly Manskiy) je geopolitički relevantan dokumentarac koji nam donosi lucidnu antropološku studiju snimljenu u naseljima i gradovima duž trase transsibirskog gasovoda od izvorišta do zapadne granice Nemačke. Manski - Ukrajinac na radu u Rusiji, svojim je interesovanjima i stilskim rafinmanom trenutno evropski dokumentarista u fokusu.

Film „It All Started With Trees“ (Tomáš Doruška) otkriva nam još jednu bolnu temu – genezu građanskog protesta u Istanbulu. Jedno drvo u parku na trgu Taksim je postalo simbol pobune građana a njegova sudbina metafora za otpor sistemu.

„Zone“ (autor: Dali Rust) preispituje sudbinu jedne od retkih vrsta ptica - kormorana, čije su kolonije u ekspanziji „opasna pretnja“ za konzumerističko društvo u savremenoj Litvaniji.

Ostvarenje „DNA Dreams“autorke Bregtje van der Haak prati osamnaestogodišnjeg naučnika Zhaoa Bowena iz najveće kineske ustanove za istraživanje genetike - BGI. Mladi Zhao želi da pronađe genetsku osnovu inteligencije analizirajući DNK dve hiljade veoma nadarene dece, dok njegova koleginica Lin Lin „proizvodi“ svinje svih oblika i veličina...

Tu su takođe i vrlo studiozni nemački film „The Age of Aluminium“ (r: Bert Ehgartner) koji tretira opasnost koja vreba iz kozmetičkih preparata u masovnoj prozvodnji, kao i „San Agustin - Low Tide In The Plastic Sea“ (Gudrun Gruber, Alexander Hick, Michael Schmitt), diplomski (Filmska akademija u Minhenu), vrlo zreo film koji kroz portrete živopisnih andaluzijskih farmera saopštava dramatičnu istinu masovne proizvodnje povrća u plastenicima na krajnjem jugu našeg kontinenta i sve kontroverze koje je prate...

Nakon svakog od ovih sedam ostvarenja, koji će biti prikazani u subotičkom Art bioskopu “Lifka“, održaće se živa debata u kojoj će učestvovati autori filmova i prisutna publika, čiji deo često čine stručnjaci i aktivisti iz oblasti očuvanja životne sredine.

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić biće prikazano oko 85 filmova u 10 programskih celina: Glavni program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Novi gruzijski film, Eco dox, Omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, Omaž program dobitnicima nagrade „Underground spirit“, Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu i Klasici na trgu.

Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba i naučni skup: „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, izložba i panel diskusija: „MOnuMENATI i promenljivo lice sećanja“ i naučni skup: „Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja“.

Izvor:http://www.subotica.com/vesti/ekoloski-dokumentarci-na-21.-festivalu-evropskog-filma-palic-id19684.html

Povratak...