f Ekolozi broje gnezda belih roda u Prokuplju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekolozi broje gnezda belih roda u Prokuplju

15.06.2014

Toplički ekolozi pridružili su se danas akciji brojanja parova belih roda, ugrožene i zakonom zaštićene vrste, koju u našoj zemlji sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prema rečima biološkinje Sandre Jovanović, akcija treba da pokaže koliko roda se gnezdi u Srbiji, gde se nalaze njihova gnezda i koliko mladunaca godišnje uspevaju da odgaje, kako bi se aktivno uključili u zaštitu ove retke i ugrožene vrste ptica koja je nekada bila veoma zastupljena u našim krajevima.


- Imamo podatke sa terena da su gnezda roda kod nas na nebezbednim mestima, na elektro stubovima, na žicama dalekovoda, što prestavlja i ekološki i funkcionalni problem, jer ugrožavaju i isporuku električne energije i u opasnosti su da stradaju od strujnog udara, za vreme kiše - rekla je Perovićeva koja je u Društvu zadužena da vodi brojanje gnezda roda.

Ona je rekla da se gnezda rode nalaze svuda i naglasila da se trenutno istražuje i štetq koju su ovoj vrsti ptica pričinile poplave u Srbiji.

- Ljubitelje prirode nedavno je zabrinula vest da su neka neodgovorna deca uzela i uništila jaja roda iz gnezda na jednoj zgradi u centru Prokuplja - navela je Perovićeva.

Prema njenim rečima, svi ljudi dobre volje, ljubitelji prirode, planinari, rekreativci, ribolovci, lovci, radnici Elektrodistribucije, poštari i đaci pozvani su da se aktivno uključe u lociranju i zaštiti poreostalih gnezda bele rode, jedne od najlepših ptica koja simbolizuje rađanje i život.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/473602/Ekolozi-broje-gnezda-belih-roda-u-Prokuplju

Povratak...