f Za vodosnabdevanje i prečišćavanje voda 60,8 miliona evra - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Za vodosnabdevanje i prečišćavanje voda 60,8 miliona evra

12.06.2014

Gradonačelnici i direktori komunalnih preduzeća nadležni za vodovod i kanalizaciju Kruševca, Užica i Vranja potpisali su danas u Beogradu sa Nemačkom razvojnom bankom KFW ugovor o sprovođenju programa vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda ukupne vrednosti 60,8 miliona evra.

"Nemačka razvojna banka KFW dala je zajam od 46 miliona evra sa kamatom od dva odsto na godišnjem nivou, dok je iz fondova EU dobijeno 14,8 miliona evra bespovratne pomoći", kazala je na ceremoniji potpisivanja ugovora u Palati Srbija ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je najavila i realizaciju programa unapređenja vodosnabdevanja i kanalizacije u Valjevu, Staroj Pazovi, Kikindi, Paraćinu, Arandjelovcu, Prokuplju, Vrbasu i Knajževcu ukupne vrednosti 26 miliona evra, što, kako je dodala, predstavlja deo saradnje Srbije i Nemačke u cilju obezbeđenja vode za piće u tim mestima.

"Taj projekat će obuhvatiti i hitne investicione mere kojima bi se delimično ili u celosti sanirale štete od poplava", kazala je ona.

Boškovićeva je istakla da Srbija i Nemačka imaju intenzivnu saradnju u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i da je Nemačka jedan od najznačajnihih ekonomskih partnera Srbije, što, kako je dodala, pokazuje i poseta premijera Aleksandra Vučića Berlinu.

"Od velike je važnosti za Srbiju da građanima obezbedi održivo i kvalitetno snabdevanje vodom za piće, zbog čega je saradnja sa KFW-om, koja datira od 2005. bitna", kazala je ona i podsetila da je do sada u razne programe uloženo 150 miliona evra.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm istakao je da je njegova zemlja jedan od najvećih investitora u Srbiji i izrazio zadovoljstvo što KFW ulaže u projekte vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda.

Prema njegovim rečima, danas potpisani ugovori su važni za čitavu zemljua, a poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Berlinu u isto vreme simbolično predstavlja "vetar u leđa" ovom projektu.

On je podsetio i da Beograd kao grad sa više od dva miliona stanovnika nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Dunav.

Predstavnik Delegacije EU u Beogradu zadužen za medije Ramunas Janušauskas ocenio je da su potpisani ugovori važni, imajući u vidu da se u Srbiji prerađuje samo pet do 10 odsto otpadnih voda.

On je podsetio da je EU u sektor voda i otpada u Srbiji do sada uložila 133 miliona evra.

Janušaukas je precizirao da je uloženo 56 miliona evra za prečišćavaje otpadnih voda, 32 miliona evra u oblast vodosnabdevanja, a planirano je da se u upravljanje čvrstim otpadom uloži 45 miliona evra.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6841-za-vodosnabdevanje-i-pravanje-voda-608-miliona-evra

Povratak...