f Srbija prvi put na globalnom foto-konkursu Viki voli Zemlju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija prvi put na globalnom foto-konkursu Viki voli Zemlju

09.06.2014

Srbija će ove godine prvi put učestvovati na velikom svetskom foto-konkursu "Wiki Loves Earth (Viki voli Zemlju)" koji organizuje globalni pokret za besplatno obrazovanje Vikimedija (www.wikimedia.org), najavila je danas Vikimedija u Srbiji.

Cilj takmičenja, koje će trajati od 15. juna do 15. jula, jeste da se obogati galerija fotografija prirodnih dobara iz Srbije.

Želja organizatora konkursa je da podstaknu učesnike da svojim doprinosom obogate multimedijalnu bazu prirodnih dobara, kojih u Srbiji trenutno ima više od 450 zavedenih.

Žiri sastavljen od stručnjaka za fotografiju odabraće 10 najboljih autorskih fotografija prirodnih dobara Srbije.

Najuspesniji takmičari će osvojiti vredne nagrade, a njihove fotografije biće izložene na posebnoj izložbi.

Jedan od organizatora takmičenja Ivan Matejić kazao je da u Vikimedijinoj multimedijalnoj ostavi ima dosta slika nacionalnih parkova i poznatijih zaštićenih područja Srbije, ali da nedostaju fotografije spomenika prirode, poput pojedinačnih stabala.

Matejić je kazao da je konkurs povezan sa prethodnim konkursom "Viki voli spomenike", jer oba imaju izuzetan značaj za ostavu fotografija srpskih kulturnih i prirodnih dobara.

On je istakao da je na taj način omogućena globalna vidljivost Srbije kroz fotografije objavljene pod slobodnom licencom i sa mogućnošću daljeg korišćenja.

Detaljne informacije o foto-konkursu, uključujući spiskove prirodnih dobara, mogu se pronaći na sajtu wle.wikimedia.rs.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6827-srbija-prvi-put-na-globalnom-foto-konkursu-viki-voli-zemlju

Povratak...