f Broj parcela pod GMO sojom je sve manji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Broj parcela pod GMO sojom je sve manji

09.06.2014

„Ove godine imamo najobimniju kontrolu useva soje do sada, ali gledano unazad taj broj parcela pod GMO sojom je sve manji. Proizvođači GMO soje pronalaze i neka druga područja, ali mi ih otkrivamo zahvaljujući informacijama ljudi sa terena“, rekao je načelnik Fitosanitarne inspekcije Nebojša Milosavljević gostujući u jutarnjem programu RTS-a.

„Naš cilj je da prođemo najveća proizvodna područja, to su Južnobački, Zapadnobački, Sremski, Mačvanski okrug. Kontrole se tu ne završavaju. Pri otkupu soje, svaka organizacija ima obavezu da vrši kontrolu na genetsku modifikaciju semena soje koje otkupljuje. Sve ono što se zatekne u tom trenutku da je genetski modifikovano, pod nadzorom Fitosanitarne inspekcije se skladišti u posebnom skladištu, a kasnije uništava, odnosno prerađuje u biodizel“, objasnio je Milosavljević.

O tome koliko će kontrole trajati, na koji način se kontrola obavlja pomoću test trake i koje su predviđene kazne za uzgajivače GMO soje pogledajte https://www.youtube.com/watch?v=M1k_VY3NOpU&feature=youtu..be.

Izvor: http://www.mpzzs.gov.rs

Povratak...