f Ekolozi: Nivo mora porastao 25 cm u poslednjih 100 godina - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekolozi: Nivo mora porastao 25 cm u poslednjih 100 godina

04.06.2014

Nivo mora na globalnom nivou porastao je do 25 centimetara u poslednjih 100 godina, te je osnovna tema Svetskog dana životne sredine koji se obeležava sutra, 5. juna, uticaj klimatskih promena na mala ostrva.

Na konferenciji u Beogradu povodom obeležavanja dana životne sredine, rečeno je da se predviđa da će mnoga mala ostrva prekriti okeani i mora, pa je zvanični ovogodišnji moto "da podignemo glas, a ne nivo mora".

Predstavnica Udruženja Ambasadori održivog razvoja životne sredine Anđelka Mihajlov, kazala je da je sada u Srbiji, zbog nedavnih poplava, pravi trenutak "da podignemo glas, a ne nivo vode", i da se reši upravljanje vodama na održiv način.

Ona je dodala da je zaštita životne sredine od presudne važnosti za budući napredak čoveka, i da se moraju preduzeti odlučne mere za zaštitu prirode, kako bi dobro živeli u budućnosti.

"Nemamo izbora nego da uspostavimo i prilagodimo se klimatskim promenama, da izmenimo način kako koristimo prirodne i druge resurse, da izmenimo modele svakodnevnog života", ocenila je.

Mihajlov je dodala da su promene na planeti jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se suočava svet, i da su te promene ozbiljnije od ekonomskih.

Na konferenciji je rečeno da bi Srbija sa Evropskom unijom ove godine trebalo da započne pregovore o poglavlju 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, ocenivši to poglavlje kao najteže jer zadire u nadležnosti mnogih ministarstava, sa značajnom odgovornošću Ministarstva finansija.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Siniša Mitrović kazao je da Srbija za ekološke integracije u EU izdvaja 45 evra po stanovniku, dok je Hrvatska pre ulaska u EU izdvajala 1.006 evra po stanovniku.

Mitrović je kazao da se trećina evropskih propisa odnosi na životnu sredinu, i da je važno da građani u Srbiji "transformišu ekološke navike".

U Srbiji će se Svetski dan životne sredine obeleziti konferencijom u PKS "Životna sredina ka Evropi", koju 10 put organizuju Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, Udruženje ambasadora održivog razvoja i životne sredine i PKS.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6804-ekolozi-nivo-mora-porastao-25-cm-u-poslednjih-100-godina

Povratak...