f Dan zaštite životne sredine obeležiće se širom Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dan zaštite životne sredine obeležiće se širom Srbije

03.06.2014

Međunarodni Dan zaštite životne sredine, 5. jun, biće u svetu, ali i u Srbiji obeležen nizom manifestacija, čiji je cilj da se upozori na zagađenje prirode, poveća zaštita okoline i animiraju pojedinci da se uključe u ekološke akcije.

Ovogodišnja tema kojom Ujedinjene nacije (UN) obeležavaju Dan zaštite životne sredine je "Raise your voice, Not the sea level" (Podigni svoj glas, a ne nivo mora) - kako bi se podržala akcija UN koje su 2014. proglasile za godinu razvoja malih ostrvskih država.

U Srbiji će Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) i Privredna komora Srbije, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine Srbije i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, organizovati javnu debatu o tretmanu opasnog otpada i posebnih tokova otpada.

Skup će se posebno baviti posledicama po životnu sredinu u oblasti upravljanja opasnim otpadom nakon poplava.

Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine 5. juna organizovaće javno slušanje o proceni stanja životne sredine i otklanjanju privremene i trajne štete u životnoj sredini prouzrokovanoj poplavama.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) najavio je da će 4. i 5. juna održati skup o uticaju klimatskih promena na različite privredne grane.

Na skupu će biti predstavljni radovi o upotrebi meteoroloških i klimatoloških podataka u šumarstvu, poljoprivredi, hidrologiji, turizmu, kvalitetu voda i zdravstvu, a svi imaju za cilj da se podigne svest o adaptaciji na klimatske promene.

Nacionalni park Kopaonik i Javno preduzeće Skijališta Srbije i ove godine organizovaće akciju čišćenja planine, kako bi se Kopaonik nakon zimske sezone očistio i spremno dočekao posetioce koji dolaze leti.

Nova demokratska stranka je najavila da će organizovati čišćenje Ribarskog ostrva, novosadskog izletišta na Dunavu.

Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja jedan od glavnih načina kroz koje UN širom sveta razvija svest o životnoj sredini, podstiče političku pažnju i akciju na unapređenju kvaliteta životne sredine.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6799-dan-zatite-ivotne-sredine-obeleie-se-irom-srbije

Povratak...