f WWF proslavio Dan reke Save, 1. jun - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

WWF proslavio Dan reke Save, 1. jun

02.06.2014

Svetski fond za prirodu (WWF), Svetska veslačka federacija i Veslački savez Srbije obeležili su Dan reke Save, 1. jun, kako bi se istakao značaj čiste vode i zaštite slatkovodnih ekosistema, saopštio je danas WWF.

Dan reke Save je obeležen tokom Evropskog prvenstva u veslanju, proslog vikenda na Savskom jezeru na Adi Ciganliji u Beogradu, kada je i predstavljen zajednički vodič za održivo organizovanje sportskih događaja "Održiva životna sredina: politika i smernice".

Izvršni direktor Svetske veslačke federacije (FISA) Met Smit ocenio je da će taj vodič poboljšati sprovođenje dobrih i održivih praksi u svim domaćim veslačkim klubovima i time pružiti smernice lokalnoj veslačkoj zajednici da unapredi čuvanje dragocenih vodnih resursa u Srbiji.

Menadžer Evropskog prvenstva u veslanju pri Veslačkom savezu Srbije Sava Popović kazao je da će taj dokument doprineti širenje svesti o značaju zaštite vodotokova u lokalnim veslačkim klubovima i biti važna za decu i mlade ljude koji su na bilo koji način uključeni u sportove na vodi.

Iz WWF-a ističu da je za očuvanje jedinstvene vrednosti reke Save potrebno integralno upravljati njenim slivom kroz povezivanje sektora poljoprivrede, vodoprivrede i zaštite prirode.

Direktor programa WWF-a u Srbiji Duška Dimović navela je da ta organizacija radi na praćenju stanja Save i ostalih reka Dunavskog sliva, jačanju uloge javnosti, davanju preporuka pri donošenju zakonskih dokumenata, kako bi upravljanje tim rekama bilo održivo.

Saradnja Svetske veslačke federacije i WWF-a na promociji čiste vode, koja je počela 2011. godine, prema njenim rečima, predstavlja strateško partnerstavo radi pružanja pomoći organizacijama kako bi smanjile svoj ekološki otisak i doprinele očuvanju prirode i životne sredine.

Dan Save, 1. jun, ustanovljen je 2007. godine, a obeležava se od 2008. godine da bi se javnosti pored postojanja izuzetnih ekoloških vrednosti i privrednih potencijala u njenom slivu promovisalo održivo korišćenje i razvoj ekonomije kroz regionalnu saradnju.

Sava povezuje četiri države - Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a u njenom slivu živi oko devet miliona ljudi.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6791-wwf-proslavio-dan-reke-save-1-jun

Povratak...