f Do sada prerađeno 500 tona životinjskog otpada iz Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Do sada prerađeno 500 tona životinjskog otpada iz Srbije

30.05.2014

U fabrici "Energo zelena" iz Indjije do sada je prerađeno oko 95 odsto opasnog životinjskog otpada sa teritorija Srbije ugroženih u poplavama, odnosno oko 500 tona, saopšteno je danas u toj fabrici.

"Energo zelena je od 17. do 28. maja ove godine, bezbedno sakupila, prevezla i preradila 495 tona opasnog životinjskog otpada iz Srbije, ali i 164 tone tog otpada iz BiH", kazao je na konferenciji za novinare menadžer fabrike "Energo zelena" Dejan Basarić.

Prema njegovim rečima, životinjski otpad iz BiH, koja je pored Srbije takođe pretrpela velike poplave, još stiže, a intenzivniji priliv otpada očekuje naredne nedelje.

Basarić je naveo da prema procenama bosanskih vlasti, u BiH ima još oko 1.000 do 1.500 tona životinjskog otpada.

On je kazao da je fabrika u poslednjih 12 dana radila u tri smene, a njeni kapaciteti su bili dovoljni za preradu vanrednih količina otpada, dodajući da je pored toga u fabrici prerađeno još 660 tona otpada dopremljenog od redovnih klijenata.

Basarić je istakao da je dosadašnji tretman otpada sa poplavljenih područja koštao nešto više od 70.000 evra, navodeći da će se o naplati razgovarati sa vlastima Srbije i BiH tek nakon što prodje krizna situacija.

Direktor komapanije "Grinvords" (Greenwords) holding, koja je jedna od vlasnica fabrike "Energo zelena" Tom Hanson ocenio je da se ta belgijska investicija pokazala kao dobra u vanrednim okolnostima, kao što su poplave u Srbiji.

Hanson je istakao da je pravilno prikupljanje opasnog životinjskog otpada, njegovo transportovanje i prerada u skladu sa najvećim standardima zaštite životne sredine, pomoglo u sprečavanju pojavljivanja zaraze na kriznim područjuma.

Ambasador Belgije u Srbiji Leo Das izrazio je zadovoljstvo aktivnostima belgijske kompanije koja je dala doprinos u sanacijji područja Srbije zahvaćenih poplavama.

Das je kazao da je ta kompanija doprinela i opštem razvoju srpske ekonomije sa aspekta zaštite životne sredine.

Fabrika "Energo zelena" počela je sa radom 2012. godine kao belgijska investicija vredna 21,5 miliona evra. U savremenom postrojenju za preradu životinjskog otpada, koji jedini u regionu radi u skladu sa propisima EU, zaposleno je 43 radnika.

Kapacitet te fabrike, koja u svojoj proizvodnji ne generiše otpad, je 150.000 tona životinjskog otpada godišnje, a sada prerađuje od 2.000 do 2.500 mesečno.

"Energo zelena" je fabrika sa "nultim srepenom otpada" budući da su njeni finalni proizvodi - tehnička mast i mesno i koštano brašno, koje se koriste za proizvodnju energije, biodizela i pogonima cementara.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6783-do-sada-preradjeno-500-tona-ivotinjskog-otpada-iz-srbije

Povratak...